eur:
392.53
usd:
365.88
bux:
66794.54
2024. április 25. csütörtök Márk

"Nincs radar, folytassák a harcot!"

Úgy tűnik, az orosz illetékesek még mindig nem döntötték el, hogyan reagáljanak arra, hogy az Egyesült Államok módosítja korábbi rakétavédelmi terveit. Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin miniszterelnök üdvözölték a hírt, egy magas rangú orosz tábornok azonban azt mondta: senki sem ígérte, hogy Moszkva cserébe feladja a rakéták telepítését nyugati határai közelében.

Ritkán fordul elő a nemzetközi diplomáciában, hogy az egyik fél csak úgy hirtelen megkapja, amit akar a másiktól. Első ránézésre pedig ilyesminek tűnt, amikor a Fehér Ház a szemétdombra hajította azokat a rakétavédelmi terveket, amelyek elmérgesítették a viszonyt Moszkvával.

Medvegyev elnök felelősnek nevezte partnerét, Putyin miniszterelnök is üdvözölte a döntést, bár azonnal további engedményeket követelt. Az orosz katonai vezetők pedig arról kezdtek nyilatkozni, hogy válaszul nem telepítenek Iszkander-M taktikai rakétákat az Oroszországhoz tartozó és Lengyelországgal határos kalinyingrádi enklávéba.

Vlagyimir Popovkin védelmi miniszterhelyettes "a józan ész győzelmének" nevezte Obama döntését, ami "feleslegessé teszi az ellenintézkedéseket". Lehet, hogy ő ezt mondja, de az orosz vezérkari főnök pedig ennek az ellenkezőjét. Nyikolaj Makarov tábornok ugyanis Svájcba tartva, a repülőgépen azt mondta: nincs döntés arról, hogy leállítanák a telepítés. Politikai döntést kell hozni, és ez Medvegyev elnökre tartozik - tette hozzá.

Makarov szerint az amerikaiak nem adták fel a rakétapajzs ötletét, csak hajókról indítható rakétákkal akarják megoldani a védelmet.

Az Obama-kormányzat szerint a pajzs a Földközi-tenger térségében épülne ki, kezdetben valóban hajókra telepített eszközökkel - ami jóval olcsóbb, de hatékonyabb lenne, és nem gyengítené az orosz atomarzenált. Obama komoly engedményeket vár Moszkvától cserébe a lépésért, bár szakértők szerint a most újraindult fegyverzetkorlátozási tárgyalásokon kemény megbeszélésekre számíthat.

Közben az orosz elnöki hivatal kabinetfőnök-helyettese azzal bátorította a Kreml politikai ellenfeleit zaklató ifjúsági mozgalmat, hogy az amerikai radar tervét is éppen ők torpedózták meg. Vlagyiszlav Szurkov a Nasi (Mieink) mozgalom vezetői előtt azt mondta: ők a politikai rendszer első számú harci csapata. Nincs radar, folytassák a harcot! - adta ki a parancsot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×