Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Nincs radar, folytassák a harcot!\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Úgy tűnik, az orosz illetékesek még mindig nem döntötték el, hogyan reagáljanak arra, hogy az Egyesült Államok módosítja korábbi rakétavédelmi terveit. Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin miniszterelnök üdvözölték a hírt, egy magas rangú orosz tábornok azonban azt mondta: senki sem ígérte, hogy Moszkva cserébe feladja a rakéták telepítését nyugati határai közelében.

Ritkán fordul elő a nemzetközi diplomáciában, hogy az egyik fél csak úgy hirtelen megkapja, amit akar a másiktól. Első ránézésre pedig ilyesminek tűnt, amikor a Fehér Ház a szemétdombra hajította azokat a rakétavédelmi terveket, amelyek elmérgesítették a viszonyt Moszkvával.

Medvegyev elnök felelősnek nevezte partnerét, Putyin miniszterelnök is üdvözölte a döntést, bár azonnal további engedményeket követelt. Az orosz katonai vezetők pedig arról kezdtek nyilatkozni, hogy válaszul nem telepítenek Iszkander-M taktikai rakétákat az Oroszországhoz tartozó és Lengyelországgal határos kalinyingrádi enklávéba.

Vlagyimir Popovkin védelmi miniszterhelyettes "a józan ész győzelmének" nevezte Obama döntését, ami "feleslegessé teszi az ellenintézkedéseket". Lehet, hogy ő ezt mondja, de az orosz vezérkari főnök pedig ennek az ellenkezőjét. Nyikolaj Makarov tábornok ugyanis Svájcba tartva, a repülőgépen azt mondta: nincs döntés arról, hogy leállítanák a telepítés. Politikai döntést kell hozni, és ez Medvegyev elnökre tartozik - tette hozzá.

Makarov szerint az amerikaiak nem adták fel a rakétapajzs ötletét, csak hajókról indítható rakétákkal akarják megoldani a védelmet.

Az Obama-kormányzat szerint a pajzs a Földközi-tenger térségében épülne ki, kezdetben valóban hajókra telepített eszközökkel - ami jóval olcsóbb, de hatékonyabb lenne, és nem gyengítené az orosz atomarzenált. Obama komoly engedményeket vár Moszkvától cserébe a lépésért, bár szakértők szerint a most újraindult fegyverzetkorlátozási tárgyalásokon kemény megbeszélésekre számíthat.

Közben az orosz elnöki hivatal kabinetfőnök-helyettese azzal bátorította a Kreml politikai ellenfeleit zaklató ifjúsági mozgalmat, hogy az amerikai radar tervét is éppen ők torpedózták meg. Vlagyiszlav Szurkov a Nasi (Mieink) mozgalom vezetői előtt azt mondta: ők a politikai rendszer első számú harci csapata. Nincs radar, folytassák a harcot! - adta ki a parancsot.