eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Minimálbéres dolgozó után nem kell járulékot fizetni a francia kisvállalkozónak

Sikeres és hatékony, ezért a francia kormány valószínűleg egy évvel meghosszabbítja a "zéró teher" nevet viselő intézkedését, melynek lényege az, hogy a tíz főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeknek semmilyen járulékot nem kell fizetniük az új, minimálbéren felvett dolgozóik után.

Sikeres és hatékony, ezért a francia kormány valószínűleg egy évvel meghosszabbítja a "zéró teher" nevet viselő intézkedését, melynek lényege az, hogy a tíz főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeknek semmilyen járulékot nem kell fizetniük az új, minimálbéren felvett dolgozóik után.

A tavaly decemberben bevezetett kedvezmény eddig félmillió új munkahelyet eredményezett, és azzal alapvetően a két-három fős cégek éltek. Amint arról az InfoRádióban korábban beszámoltunk, a zéró teher csökkenő formában ugyan, de a bruttó 1321 eurós, mai árfolyamon közel 360 ezer forintnak megfelelő minimálbér másfélszereséig érvényes, a rendes adózási rend a 600 ezer forintot elérő béreknél áll vissza.

Az egyetlen feltétel, amelynek a kedvezményért folyamodó cégeknek eleget kell tenniük, és amely egyben a visszaéléseket hivatott megelőzni az, hogy nem lehet olyan posztra embert felvenni, ahonnan az utóbbi félévben elbocsátottak valakit. A munkaügyi központok jelentése szerint ennek az előírásnak a vállalatok több mint 90 százaléka megfelel, ráadásul az új munkaszerződések közel negyven százaléka határozatlan időre szól, amit a kormány kellemes meglepetésként értékel.

Akárcsak azt, hogy az új alkalmazottak fele 25 évesnél fiatalabb. Ez utóbbinak a francia munkaügyi államtitkár különösen örül, mert, mint fogalmazott, a kedvezmény modellezésekor azt gondolták, hogy azzal elsősorban a nyolc-tíz fős vállalatok fognak élni, és kevéssé érinti majd a fiatalokat.

Laurent Wauquiez a sajtónak nyilatkozva azt mondta: az eddigi adatok azt mutatják, hogy a zéró teher iránt a kereskedelmi szektor, valamint az építőipar részéről mutatkozott a legnagyobb érdeklődés, és úgy vélte, év végéig az ily módon létrejött új munkahelyek száma valószínűleg eléri a 700 ezret. "Normális időben a tíz főnél kevesebbet foglalkoztató cégek pontosan ennyi embert vesznek fel egy év alatt" - tette hozzá, ami szerinte azt jelenti, hogy az intézkedéssel a kormánynak sikerült ebben a vállalati körben elejét vennie a munkahelyek tömeges megszűnésének.

A sikeren felbuzdulva a francia munkaügyi államtitkár bejelentette: várhatóan egy évvel meghosszabbítják a kedvezményt, a Fillon-kabinet ugyanis eredetileg úgy tervezte, hogy ezt a rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált, amúgy kizárólag a gazdasági válság kezelésére kidolgozott engedményt idén decemberben megszünteti. Laurent Wauquiez szerint a hosszabbítás mellett szól az is, hogy a zéró teher az eredetileg tervezett 700 millió euró helyett várhatóan csak 400 millióba kerül a költségvetésnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×