Külföldi turistákat vertek meg Belgrádban

Infostart
2009. szeptember 21. 09:06
Az utóbbi napokban francia, angol és ausztrál turistákat vertek meg Belgrádban. A rendőrség betiltotta a melegek tegnapra bejelentett felvonulását, és 35 személyt előállított. A szerb belügyminiszter szerint a huliganizmus veszélyes méreteket öltött, elsősorban Belgrádban.

Nagy megdöbbenést váltott ki, amikor néhány nappal ezelőtt a franciaországi Toulouse labdarúgócsapatának szurkolóira támadtak rá belgrádi huligánok egy kávéház teraszán. Égő fáklyákat dobtak közéjük, megverték őket és egy francia szurkolót életveszélyesen megsebesítettek.

A szerb rendőrség 11 huligánt vett őrizetbe. Az ügyészség szerint akár 30 év börtön is kiróható az elkövetőkre.

Vasárnap Belgrádban a várban egy ausztrál turistát vertek meg, a múlt héten egyik éjjel pedig egy angol turista kapott haslövést a fővárosban.

A jobboldali és nacionalista szervezetek fenyegetései miatt a szerb rendőrség betiltott minden tömeges megmozdulást Belgrád központjában, így elmaradt a vasárnapra bejelentett Meleg Parádé is.

A belgrádi rendőrség tudomására jutott, hogy mintegy négyezer szélsőséges ellentetőt várta volna a felvonulókat, felgyújtották volna az őket szállító autóbuszokat, és támadást intéztek volna a belgrádi nagykövetségek ellen.

A megelőző intézkedések során a belgrádi rendőrség 35 embert előállított, köztük két szélsőségesen nacionalista szervezet vezetőjét.

A melegek felvonulásának betiltását elítélték az emberi jogi és civil szervezetek, valamint több szerbiai politikai párt. Az intézkedést demokráciaellenesnek minősítették, és annak bizonyítékát vélik benne, hogy a szerb rendőrség tehetetlen, maga a politikai vezetés pedig nem meri nyilvánosan elhatárolni magát a nacionalista szervezetektől, és még a labdarúgó szurkolók ellen sem lépnek fel kellő eréllyel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást