Kerékpáros ütközése egy autóssal - mindig az autós a hibás?

Infostart
2009. szeptember 21. 12:11
Brit szaktanácsadók javasolják olyan szabály bevezetését, amely minden kerékpár-gépkocsi ütközésénél elsősorban az autóst hibáztatja, akkor is, ha a biciklista fegyelmezetlenül közlekedett.

A brit nagyvárosokban igen sok a biciklista, hiszen még a tömegközlekedés is drága. A kerékpáros-baleset nem ritkaság. A Cycling England azaz Kerékpáros Anglia elnevezésű szervezet, amely a közlekedési minisztérium erkölcsi és anyagi támogatását élvezi, most azt javasolja, hogy minden kerékpár-gépkocsi ütközésnél az autó vezetőjét tekintsék hibásnak, ő vagy a biztosítója fizesse a keletkezett kárt.

Elvégre a gépkocsi az erősebb közlekedési eszköz, és régi elv, hogy az autósnak figyelemmel kell lennie a gyengébbre, tehát a gyalogosokra és a kerékpárosokra.

A javaslat hallatán bizonyára felfortyan jó néhány angol autós, aki naponta mérgelődik a biciklisták gyakori fegyelmezetlensége miatt. A fiatalabb brit bringások öntudata sokszor túlteng: áthajtanak a tilos jelzésen, szlalomoznak a forgalomban és minden áron ők akarnak elsőnek kilőni, ha zöldre vált a lámpa. A gyalogosok is panaszkodnak rájuk, mert agresszívan ráhajtanak a járdára.

A kerékpárossal ütköző autós felelőssége felől még lesznek viták, az viszont már közel áll a bevezetéshez, hogy az angol biciklista legálisan közlekedhessen egyirányú utcákban a forgalommal szemben. Természetesen az út legszélén. Ez Hollandiában, Dániában és Németországban megengedett vagy legalábbis elnézik.

Két londoni városnegyedben, Kensingtonban és Chelsea-ben már készülnek a jelzőtáblák, melyek az "egyirányú utca" figyelmeztetéshez hozzáteszik, hogy ez kerékpárosokra nem érvényes.

A kerékpáros-barát jogszabály javaslathoz tömegével szólnak hozzá az angolok. Sok autós olykor biciklista és ez fordítva is áll. A többség úgy véli, hogy a bringásokra tekintettel kell lenni, különösen ha öregek vagy gyerekek, de lehetnének fegyelmezettebbek, és meggondolandó miért élvezzenek pozitív megkülönböztetést, mikor se rendszámuk, se biztosításuk és még KRESZ-vizsgát sem kell tenniük.