Jobb lesz az új rakétavédelem

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 21. 14:24
Az Obama-kormány által tervezett rakétaelhárító program átfogóbb védelmet nyújt majd, mint a korábban telepíteni kívánt rendszer - írta hétfőn Londonban közölt cikkében az amerikai külügyminiszter.

Hillary Clinton a Financial Timesban megjelent írásában kifejti: az Egyesült Államok olyan rakétavédelmet hoz létre, amelyben több elfogó eszköz lesz telepítve több helyre. Ez az előző programnál hamarabb lesz kész, vagyis gyorsan szembe lehet szállni az iráni rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták jelentette fenyegetéssel.

Az amerikai kormány ehhez olyan technológiát alkalmaz, "amely már bizonyított", vagyis kifejlesztésére nem kell időt és pénzt pocsékolni. Ezenkívül megmarad az a rugalmasság, amely lehetővé teszi az alkalmazkodást a folyamatosan változó jellegű fenyegetéshez - áll az amerikai külügyminiszter cikkében.

Clinton szerint ez "erőteljesebb és okosabb megközelítés" a korábban elképzelt programnál.

Az amerikai kormány nagyra értékeli Lengyelország és Csehország készségét az előzőleg tervezett rendszer befogadására, és mindkét országnak lehetősége lesz arra, hogy komoly mértékben bekapcsolódjék a rakétavédelmi programba - írta a külügyminiszter.

A Financial Times ehhez kapcsolódó hétfői szerkesztőségi kommentárja szerint ugyanakkor az amerikai rakétavédelmi program radikális felülvizsgálata nyomán most sebezhetőnek érzik magukat az Egyesült Államok közép-kelet-európai szövetségesei.

Sürgős lépésekre van szükség Washington részéről annak a benyomásnak az elkerülésére, hogy Amerika már nem törődik Közép- és Kelet-Európa biztonságával, vagy a térség Oroszországgal kapcsolatos, "jól megalapozott" aggályaival - írta a brit napilap, amely mindazonáltal helyesnek nevezte Obama elnök döntését.