Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Internetes intők, elektronikus szülői értekezletek Romániában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A román iskolákban hamarosan nem lesz szükség tanári fogadóórákra, hiszen a szülő mindent megtudhat csemetéjéről az interneten is.

A romániai rossz tanulók, csintalan és lusta ifjak bizonyára nem fogadták szívrepesve a hírt, amely szerint a jászvárosi Vasile Alecsandri elméleti líceumban (gimnáziumban) bemutatták a szülők és az oktatók közötti közvetlen információcserét biztosító elektronikus rendszert. Az "ősök" elektronikus levélben vagy mobiltelefon-üzenetben akár azonnal értesülhetnek arról, milyen osztályzatot kapott gyermekük, de az "online katalógus" amolyan virtuális osztálynaplóként is szolgál, amelyben megtekinthető a diák korántsem virtuális teljesítménye.

A szülő csak beüti a jelszót, és máris megtudhatja, mennyit hiányzott a fia igazoltan vagy igazolatlanul, képet kaphat arról, hol áll a tanuló az osztályon belüli "toplistán". A tanár személyre szabott üzenetet is küldhet a családfőnek, dicsérhet és panaszkodhat, a lényeg az, hogy hamar eljut a címzetthez. A közeli jövőben állítólag Románia minden iskolájába bevezetik ezt a rendszert.

A világ más tájain (Így Magyarországon) persze már alkalmazzák a technika e csodáját, Romániában azonban - mint a modernizáció sok más terméke - nyilvánvalóan átalakítja majd a hagyományos társadalmi és családi viszonyokat is.

A napokban beterjesztett új oktatási törvény tervezete kimondja, hogy a szülőket fokozottabban kell bevonni az iskola életébe.