eur:
394.28
usd:
371.47
bux:
66497.82
2024. április 16. kedd Csongor

Magyarországon tárolnák a szerbek a földgázt

Szerbia 150 millió euró hitelt kap földgázvásárlására az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól, a gázt pedig Magyarországon tárolná. Közben Oroszország és Szerbia között nehezen indul be az együttműködés a Déli Áramlat gázvezeték építésével kapcsolatban, de azt állítják, hogy csupán adminisztratív részletekről van szó.

Oroszország eddig minden érdekelt állammal aláírta a megállapodást a Déli Áramlat gázvezetékről, kivéve Szerbiát, annak ellenére, hogy a szerb kőolajipari közvállalat többségi pakettje orosz kézben van.

A huzavona vélhetően amiatt történik, mert az adásvétel után derült ki, hogy az oroszok milliárdos veszteséggel vették meg a cég 51 százalékát. A dokumentáció ellenőrzése tart, és remélik, a tények tisztázása után Szerbiával is aláírják a szerződést a gázvezetékről. A Déli Áramlat 450 kilométeren keresztül halad át Szerbián a magyar határig.

Közben kiderült, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank novemberben minden bizonnyal jóváhagy egy 150 millió eurós hitelt Szerbiának, amelyen 250-300 millió tonna földgázt vásárolnának, és ezt a tartaléknak szánt mennyiséget Magyarországon tárolnák.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
24 órás megfigyelés alatt az M85-ös alagút - bemutatjuk a technológiát

24 órás megfigyelés alatt az M85-ös alagút - bemutatjuk a technológiát

Előreláthatóan év végén adják át az év egyik legizgalmasabb hazai útépítési projektjét, az M85-ös gyorsforgalmi út zárószakaszán épülő Bécsi-dombi alagutat. Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában megvalósuló Fertőrákos csomópont-Sopron országhatár között elhelyezkedő 780 méter hosszú alagút építési munkálatait a szokásosnál gondosabban felügyelik. Az M6-os autópálya építése során bekövetkezett balesetek miatt a kivitelező határozott elvárása volt, hogy folyamatosan és valós időben ellenőrizhető legyen a természeti és az épített környezet állapota, elkerülhetővé téve így a szerencsétlenségeket és a baleseteket. A Portfolio Nánási Gergely üzletfejlesztési menedzsert és Buday Bence marketing tanácsadót, a monitoring rendszert fejlesztő és üzemeltető vállalkozás szakembereit kérdezte a részletekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×