Magyarországon tárolnák a szerbek a földgázt

Infostart
2009. szeptember 18. 10:53
Szerbia 150 millió euró hitelt kap földgázvásárlására az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól, a gázt pedig Magyarországon tárolná. Közben Oroszország és Szerbia között nehezen indul be az együttműködés a Déli Áramlat gázvezeték építésével kapcsolatban, de azt állítják, hogy csupán adminisztratív részletekről van szó.

Oroszország eddig minden érdekelt állammal aláírta a megállapodást a Déli Áramlat gázvezetékről, kivéve Szerbiát, annak ellenére, hogy a szerb kőolajipari közvállalat többségi pakettje orosz kézben van.

A huzavona vélhetően amiatt történik, mert az adásvétel után derült ki, hogy az oroszok milliárdos veszteséggel vették meg a cég 51 százalékát. A dokumentáció ellenőrzése tart, és remélik, a tények tisztázása után Szerbiával is aláírják a szerződést a gázvezetékről. A Déli Áramlat 450 kilométeren keresztül halad át Szerbián a magyar határig.

Közben kiderült, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank novemberben minden bizonnyal jóváhagy egy 150 millió eurós hitelt Szerbiának, amelyen 250-300 millió tonna földgázt vásárolnának, és ezt a tartaléknak szánt mennyiséget Magyarországon tárolnák.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást