eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Fico szerint ilyen a sajtószabadság

Szigorítani akarja a szlovákiai sajtótörvényt Robert Fico, miniszterelnök, mégpedig "a bulvársajtó hazugságai miatt" - írta pénteken az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

A kormányfő azután kezdeményezte a szigorítást, hogy a Plus 7 dní hetilap megírta: Fico fia egy pozsonyi elit magániskolába jár, az angol tanítási nyelvű Forel International Schoolba, ahol az óvodai oktatástól az érettségiig tanulhatnak a gyerekek. A nyolcosztályos gimnáziumban, ahová Robert Fico fia jár, 890 euró a havi tandíj. A miniszterelnök állítja, ő csak havi 89 eurót fizet gyereke taníttatásáért.

Újságírói érdeklődésre, miért állítja, hogy 89 eurót fizet, ha a tandíj valóban 890 euró egy hónapra, vagy ha tényleg csak 89 eurót fizet, akkor miért kapta a kedvezményt, Robert Fico nem felelt. Annyit mondott, ő tudja, hogy 89 eurót fizet.

A miniszterelnök azt is kezdeményezni fogja, hogy a válaszadási jog időtartamát, amely a sajtótörvény alapján jelenleg három nap, lerövidítenék két napra, választási kampány idején pedig egy napra.

Azt is el akarja érni, hogy a szankciókat ne bíróság szabja ki, hanem már a törvény magába foglalja. "Tehát ha a bulvárlap nem közli le a választ két napon vagy 24 órán belül, akkor rögtön kiszabható legyen a megfelelő büntetés, mert a bírósági döntésekre két-három évig is várni kell" - idézi a lap a kormányfőt.

Fico egyúttal felszólította az elektronikus médiát, hogy ne sugározza a bulvárlapok reklámjait. "Hagyják abba ezt, mert ugyanúgy, ahogy feljelentést teszek a Plus 7 dní és más bulvárlapok ellen, minden jogi eszközt felhasználok, hogy megvédjem magam azokkal az elektronikus médiumokkal szemben is, amelyek ilyen reklámokat közzétesznek" - szögezte le a kormányfő.

A külföld által is bírált sajtótörvény tavaly júniusban lépett életbe. Tavaly szeptemberben 42 parlamenti képviselő az alkotmánybírósághoz fordult, mert szerintük a jogszabály sérti a szólásszabadságot, és korlátozza az információk megszerzéséhez és terjesztéséhez való jogot. Az alkotmánybíróság egyelőre nem hozott döntést az ügyben.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×