Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Előre jelezhetik a járványokat a twitterezők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hamarosan a Twitter- és Facebook-használók segíthetnek az egészségügyi illetékeseknek megállapítani, hol várható sok új influenzás eset, a közösségi oldalak használói ugyanis rendszeresen közzéteszik, ha rosszul érzik magukat.

A közösségi oldalakról összegyűjtött információkból hatékonyan lehet következtetni arra, hogyan és milyen gyorsasággal terjednek a különböző fertőző betegségek, így a többi között az új típusú influenza - hangzott el a brit Egészségvédelmi Ügynökség éves konferenciáján. A szakértők szerint a Twitteren, a Facebookon és a hozzájuk hasonló oldalakon a felhasználók által közzétett üzenetek is forrása lehetnek a betegségészlelő rendszerben megjelenő adatoknak.

Az illetékes szervezetek egyelőre csak a brit társadalombiztosító, az NHS közvetlen számára telefonálók elmondására, illetve a háziorvosok és a kórházak közléseire támaszkodhattak, amikor a járvány terjedését vizsgálják, ám így számos olyan betegről nem szereznek tudomást, akik nem fordulnak orvoshoz. Twitter- vagy Facebook-oldalukon azonban sokan megírják ismerőseiknek, hogy influenzásnak érzik magukat - mutatták ki a City University London kutatói.

Az influenzajárvány volt a tökéletes lehetőség arra, hogy teszteljék az egyetem munkatársai által kifejlesztett új rendszert, amely a közösségi oldalakon a többi között az influenza és a H1N1 kifejezésekre keres. Idén május óta a több mint négyezer olyan felhasználót találtak, aki a Twitteren közölte, hogy a betegség tünetei mutatkoznak rajta.

A Google-nál is felfigyeltek arra, hogy az influenza terjedését államról államra mutatták az internetes keresőbe beütött kifejezések: ahol egyre többen írták be az "influenza tünetei" szavakat, ott egyre többen lettek betegek.