Arany kártyával csalogatja a francia kormány a külföldi befektetőket

Infostart
2009. szeptember 17. 21:30
"Arany rezidens kártyát" ad a francia kormány ezentúl azoknak a külföldi állampolgároknak, akik komoly gazdasági tevékenységbe kezdenek az ország területén. A kormányrendelettel létrehozott, hosszú távú tartózkodásra jogosító igazolvány tíz évig érvényes, és azt a külföldi üzletembert vagy üzletasszonyt illeti meg, aki legalább ötven munkahelyet teremtő vagy megtartó céget alapít, vagy minimum tízmillió eurós, mai árfolyamon 2,7 milliárd forintos beruházást hajt végre.

A francia bevándorlásügyi miniszter szerdán az új intézkedést ismertetve azt mondta, a "kiemelkedő gazdasági hozzájárulásért" kibocsátott kártya deklarált célja az, hogy Franciaország minél több tehetséges külföldi vállalkozót vonzzon magához. "Beszéljünk világosan, hazánknak szüksége van a bevándorlókra" - fogalmazott Eric Besson, hangsúlyozva, hogy immár nem csak az "egyszerű munkavállalókat" várják, mint a múltban, hanem a "kapitányokat" is.

A miniszter azt mondta, Franciaországban a tartós tartózkodási engedéllyel rendelkezők mindössze 20 százaléka szakmai bevándorló, miközben más fejlettebb országokban ez az arány a 40-50 százalékot is eléri, az Egyesült Államokban pedig a csúcstechnológiát alkalmazó cégek negyedét külföldiek hozzák létre. A mostani intézkedés célja tehát az, hogy Franciaországot még vonzóbbá tegye a külföldiek számára - hangsúlyozta Eric Besson, aki jövőre mintegy kétszáz "aranykártyással" számol.

A kifejezetten magas, legalább tízmillió eurós beruházási követelménnyel kapcsolatosan ugyanakkor elismerte, hogy az "kissé elitistává" teszi a rendeletet, ám úgy vélte, hogy menet közben lehetőség lesz finomításokra is. Az arany kártyákat ugyanis a kormányt megyei szinten képviselő prefektusok adják ki, akik meglehetősen rugalmasan bírálhatják el a kérvényeket.

Ha például a befektető egy munkanélküliség által sújtott területen akarja megkezdeni tevékenységét, úgy az igazolvány várhatóan akkor is kiadható lesz, ha a beruházás mértéke alatta marad a rendeletben előírtnak. A gazdasági miniszter ugyanakkor még korábban figyelmeztetett: egy év után ellenőrzik a külföldiek vállalásait, és ha azok nem teljesültek, úgy visszavonják a tartózkodási engedélyüket.

Az új kormányzati kezdeményezésnek az ellenzéki szocialisták egyáltalán nem örülnek, parlamenti képviselőik már az ötlet megszületése pillanatában bírálták a kormány "haszonelvű megközelítését", amely szerintük nemcsak a jó erkölcsöt, hanem a jogegyenlőség elvét is megsérti.

A bevándorlási miniszter által a szerdai bemutatóra meghívott, Franciaországban céget alapított külföldi üzletemberek ezzel szemben "pozitív jelzésnek" tartják az aranykártya-rendszert.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást