eur:
394.34
usd:
369.64
bux:
65189.79
2024. április 19. péntek Emma

Amerikai másként gondolkodókat keres az orosz elnök

Amerikai "másként gondolkodókkal" kíván találkozni az orosz elnök közelgő, washingtoni útján. Dmitrij Medvegyev, úgy tűnik, azokra a bírálatokra akar így reagálni, amelyek az orosz demokrácia állapotáról hangzanak el időről időre nyugati vezetőktől. Emellett elnökválasztási kampánya része is lehet a megjegyzés, mivel nem zárta ki, hogy másodszorra is jelölteti magát a posztra.

Az amerikai "másként gondolkodók" véleményére kíváncsi, és találkozni szeretne velük - tudatta jövő heti, washingtoni útja előtt Dmitrij Medvegyev. Hírügynökségek szerint az orosz elnök külföldi Oroszország-szakértők és újságírók előtt jelentette ki azt, hogy szerinte az Egyesült Államokban is élnek "ellenzékiek".

Ezzel nem mondott nagy újdonságot: elég arra gondolni, hogy a republikánusok most nincsenek hatalmon a szövetségi intézményekben.

Medvegyev, aki nyáron vendégül látta Barack Obama amerikai elnököt Moszkvában és liberális ígéretekkel érkezett a Kremlbe, időről időre olyan lépéseket tesz, amelyekkel mintha idegesíteni akarná amerikai partnereit. A minap például az arcán széles mosollyal parolázott az orosz törvényhozásban gyakran megforduló Hugo Chávez venezuelai elnökkel, aki rakétákat vásárolva tért haza, de fogadta a Nyugaton nem szalonképes szíriai elnököt is.

Úgy tűnik, az orosz elnök mostani megjegyzése egyrészt az otthoni keményvonalasoknak szólt, másrész visszavágás akart lenni azokért az amerikai bírálatokért, amelyek a demokrácia korlátozásával vádolják az orosz vezetést.

De kik is lehetnek azok a másként gondolkodók, akiket Medvegyev Amerikában keres?

A szovjet időkben az unió lakosainak gyakran említette a média, hogy az Egyesült Államokban elnyomják a kisebbségeket, így a feketéket és az indiánokat. Ismerve azt, hogy Oroszországban gyakoriak a rasszista indíttatású támadások, ezt a kártyát minden bizonnyal nem fogja kijátszani Medvegyev.

Akkor talán a radikális jobboldal lehet az, amely az egészségügyi reform ellen tüntet, és amelynek a nagyhangú rádiós műsorvezetők a hősei? Ez a réteg különösen gyanakvó Oroszországgal szemben, amiről ráadásul azt gondolja, hogy ott még mindig szocializmus van?

Akkor talán az antiglobalisták és Noam Chomsky filozófus, akik ellenezték az afganisztáni és az iraki háborút? A kapcsolódási pontok ellenére nekik azért nem szimpatikus a Kreml, mert túlságosan összefonódott egy mamutvállalattal, a Gazprommal. Ráadásul Moszkva a klímaváltozással kapcsolatban sem tesz olyan látványos lépéseket, amelyek elnyernék a tetszésüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×