Mégsem lesz előre hozott választás Csehországban

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 15. 17:21
Nem tartanak előre hozott választást Csehországban, miután a prágai törvényhozás nem szavazott a parlament feloszlatásáról. A lépés meglepő, mert a múlt héten még egyetértés volt a két legnagyobb politikai erő - a Polgári Demokratikus Párt és a Szociáldemokrata Párt - között arról, hogy lehetővé kell tenni az őszi voksolás megtartását.

Ezzel ellentétben Jirí Paroubek, a szociáldemokraták elnöke kedden azt közölte: nem támogatják a képviselőház feloszlatását, és azt szeretnék, ha a választást az eredeti, jövő júniusban esedékes időpontban tartanák.

Hangsúlyozta: azért változtatták meg korábbi álláspontjukat, mert tudomásukra jutott, hogy a téma várhatóan újra az alkotmánybíróság elé kerül, ami politikai bizonytalanságot okozna és veszélyeztetné a jövő évi költségvetés elfogadását.

Jan Fischer ügyvezető miniszterelnök azt mondta: készek tovább irányítani az országot, de ennek feltétele a kormány mandátumának megerősítése, és a hiány lefaragásához szükséges megszorító intézkedések elfogadása.