Maffiakapcsolatok gyanúja miatt menesztették a litván házelnököt

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 15. 19:40
A litván parlament kedden menesztette a házelnököt, miután Arunas Valinskast azzal gyanúsították meg, hogy bűnszövetkezettel tart kapcsolatot.

Az egykori televíziós producer, aki a tavalyi parlamenti választásokon lépett a politikai színtérre, tagadja a vádakat, és azt hangoztatja, hogy politikai ellenfelei bosszút forraltak ellene.

A 141 fős törvényhozás 95 tagja támogatta a házelnök menesztését, húszan ellenezték, a többiek vagy tartózkodtak, vagy távol voltak. A házelnök menesztéséhez egyszerű többség is elég volt.

Valinskas gondjai a nyáron kezdődtek, amikor a helyi média közzétett egy felvételt, amelyen egy kaunasi maffiavezérrel beszélget. Később az általa vezetett Nemzeti Újjáéledés Pártjának több vezetője állította róla, hogy személyes kapcsolatokat tart az alvilággal.

A szavazás előtt mondott beszédében Valinskas tagadta a vádakat.

"Nincs semmilyen kapcsolatom szervezett bűnözői csoportokkal" - mondta. "Az egyetlen hibám az volt, hogy teljesen nyitott vagyok az emberek előtt, és soha nem osztottam fel őket jókra és rosszakra" - tette hozzá.

Dalia Grybauskaite elnök előzőleg a házelnök lemondását javasolta, miközben az ügyészség vizsgálatot indított Valinskas ellen. A 42 éves politikus elutasította az államfő javaslatát.