Jakab Zsuzsanna lesz a WHO egyik regionális igazgatója

Infostart
2009. szeptember 15. 16:37
Magyar szakember lesz az Egészségügyi Világszervezet egyik regionális igazgatója - értesült elsőként az InfoRádió. A WHO koppenhágai bizottsági ülésén 53 ország titkos szavazással döntött arról, hogy Jakab Zsuzsanna, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ vezetője töltse be a posztot. Öt évre nevezik ki, várhatóan februárban - közölte Kökény Mihály, a magyar küldöttség tagja.

Várhatóan januárban nevezik ki Jakab Zsuzsannát az Egészségügyi Világszervezet európai régiójának igazgatójává. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ vezetőjének jelöléséről a terület 53 országának küldötte titkos szavazással. A döntést a végrehajtó tanácsnak még meg kell erősítenie - tájékoztatta az InfoRádiót Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke.

A politikus hozzátette: ez lesz a legmagasabb tisztség, amit magyar valaha betöltött a WHO-ban, de a posztra még Kelet-Európából sem választottak soha senkit.

Kökény Mihály szerint a jelölés részben a magyar egészségügy és a világszervezet sokéves együttműködésének, közös programjainak az eredménye, részben pedig Jakab Zsuzsanna - az egészségügyi tárca korábbi államtitkárának, az uniós járványügyi központ megszervezőjének - eredményes munkájának eredménye.

A posztra eredetileg hatan pályáztak, de többen visszaléptek. A szavazás végül az Egészségügyi Világszervezet európai irodájának igazgatóhelyettese és Jakab Zsuzsa között dőlt el - jegyezte meg a szocialista politikus.

A WHO-nál hat regionális igazgató dolgozik, ők tervezik a szervezet munkáját, és szerteágazó szakmai munkát végeznek a köz- és népegészségügy területén, az egészségügyi reformok körében - fűzte hozzá Kökény Mihály.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást