Fico sikeresnek tartja a magyar-szlovák kormányfői találkozót

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 13. 19:22
Robert Fico sikeresnek minősítette a csütörtöki magyar-szlovák kormányfői találkozót, mert a feleknek lehetőségük volt véleményt cserélni a vitás kérdésekben, különösen a szlovák államnyelvtörvény ügyében.

"Nem győzelemről vagy vereségről van szó, nem is így értelmeztük" - jelentette ki a szlovák miniszterelnök a pozsonyi közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.

"Az érvek terén erősebbek vagyunk a magyar félnél. Olyan eredmény született, amelyet az Európai Unió is meg tud érteni" - tette hozzá a szlovák államfő. Ivan Gasparovic úgy vélte: a visegrádi államfők hét végi sopoti találkozóján az volt az érzése, hogy a résztvevők "megértették Szlovákia helyzetét és a magyar fél pozícióját".

"Mérsékelten optimista vagyok. Látom, hogy tovább lehet lépni, de más, eltérő véleményeket is hallani" - vélte Bugár Béla, a Híd-Most párt elnöke, a vita harmadik résztvevője. Hangsúlyozta: most az a fontos, hogy a szécsényi találkozón elfogadott megállapodásokat teljesítsék.

Gasparovic szerint a magyar politikusoknak tudomásul kell venniük, hogy Szlovákiában az ő partnereik az állam hivatalos képviselői, s "nem a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kemény magja".

A nyelvtörvény kérdésében eltért a magyar és a szlovák vitapartnerek véleménye. Fico az EBESZ kisebbségügyi főbiztosára hivatkozva azt állította, hogy a jogszabályon semmit sem kell változtatni, s szerinte a nyelvtörvény elleni dunaszerdahelyi tiltakozáson becsapták és félrevezették a résztvevőket.

"A törvény nem egyértelmű, ezért ne csodálkozzanak a tiltakozásokon" - mutatott rá Bugár. Felrótta a kormányfőnek: hiba volt, hogy a nyelvtörvény-módosításkor a kabinet nem egyeztetett a kisebbségekkel.