eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csehországban a pártok továbbra is őszi előre hozott választásokra törekednek

A cseh képviselőház már kedden szavazhat önmaga feloszlatásáról, miután a cseh parlament mindkét háza alkotmánymódosítást fogadott el. A képviselőház alkotmányos (háromötödös) többséggel oszlathatja fel önmagát.

A 200 tagú képviselőházban pénteken 149-en támogatták a módosítást, a későbbi felsőházi szavazáson a 81 szenátorból 63-an voksoltak mellette.

Václav Klaus elnök már alá is írta az alkotmánymódosítást, és várhatóen november 6-7-ére fogja kiírni a választásokat. Ján Fischer kormányfőnek még ellenjegyeznie kell a módosítást, de ez már csak formalitás.

A szociáldemokraták és a konzervatívok rohamtempóban erőltették keresztül az alkotmánymódosítást a törvényhozáson, hogy még ősszel meg lehessen tartani az előre hozott választásokat.

Azért kényszerültek rá a sietségre - és az alternatív megoldásra, az alaptörvényt módosítására -, mert az alkotmánybíróság egy képviselői panasz nyomán semmissé nyilvánította az alsóház korábbi döntését saját megbízatási idejének lerövidítéséről. A bíróság egyben érvénytelenítette azt az elnöki rendeletet is, amely eredetileg október 9-10-ben határozta meg az előre hozott választások időpontját.

A most elfogadott alkotmánymódosítást is meg lehet azonban támadni az alkotmánybíróságon.

Csehországban azután vált szükségessé az előre hozott választások kiírása, hogy tavasszal megbukott a Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány. Azóta a Ján Fischer vezette ügyvezető kormány van hatalmon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×