Mugabe "tárt karokkal" várja az EU küldöttségét

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 12. 13:03
Robert Mugabe zimbabwei elnök "tárt karokkal" fogadja az Európai Bizottság küldöttségét, amely hét év óta először tárgyal az afrikai országban.

Mugabe szombaton, a delegációval való találkozója előtt reményét fejezte ki, hogy a Zimbabwe és az EU közötti tárgyalások gyümölcsözőek lesznek, és azok kimenetele kedvezőnek bizonyul majd. A zimbabwei elnök még előző nap, pénteken egy gyűlésen "mocskos fehéreknek" nevezte az amerikaiakat és angolokat, akik szerinte kéretlenül beleavatkoznak országa belügyeibe, és el akarják rabolni a zimbabweiek örökségét.

Az EU - az Egyesült Államokkal közösen - 2002 óta szankciókat alkalmaz Zimbabwe ellen az emberi jogok megsértése miatt.

Az Európai Bizottság Karel De Gucht, a humanitárius ügyekért és fejlesztéspolitikáért felelős biztos vezetésével menesztett delegációt Zimbabwébe, hogy Mugabéval, és a februárban külföldi nyomásra megalakult nemzeti egységkormány vezetőjével, Morgan Tsvangiraival folytasson megbeszéléseket.

A tárgyaló felek célja az, hogy megtalálják azt a közös alapot, amelyről kiindulva helyre lehetne állítani az együttműködést. A tárgyalásokon megvizsgálják azt is, hogy milyen lehetőségek adódhatnak arra, hogy EU idővel a súlyos gazdasági válsággal küszködő afrikai ország segítségére legyen.

Az EU-küldöttség korábban a Dél-afrikai Köztársaságban járt, amelynek elnöke, Jacob Zuma elszántan küzd azért, hogy Zimbabwe ellen bevezetett nemzetközi szankciókat oldják fel.