eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A letiltott YouTube az egyik legsűrűbben látogatott portál

Törökországban a cenzúra webhelyek százait tiltja be azért, mert tartalmukat szemérem elleni véteknek vagy sértőnek tekinti, de az internetezők néhány klikkel ügyesen kijátsszák a hatóságokat. A két éve betiltott YouTube így ma is az ötödik legnépszerűbb webhely ebben az országban.

A fájlcserélő portál megtekintését 2007. szeptember 18-án tiltotta be a kelet-törökországi Sivas város bírósága, miután egy magánszemély feljelentette azon a címen, hogy a modern Törökország megalapítójára, Musztafa Kemal Atatürk pasára nézve sértő videókat terjeszt.

Atatürk (1881-1938) a törökök nagy többségének szemében nemzeti hős. A videók a török és a görög internetezők között zajló klipháborúban kerültek fel a hálóra: a két ellenséges viszonyban álló szomszéd ország internetezői teszik fel az internetre az egymás nemzeti hőseit sértő vagy kigúnyoló klipeket.

Így az a török, aki ma a YouTube-ra kattint, arról értesülhet, hogy "a hozzáférés ehhez a portálhoz bírói döntés alapján tilos". Ennek ellenére a YouTube az internetes forgalmat mérő Alexa Internet kimutatása ellenére ma is az ötödik leglátogatottabb portál Törökországban.

Az internet-kávéházakban ugyanis mindenki ismeri azokat a linkeket, amelyek révén fel lehet menni a fájlmegosztó honlapra.

Mehmet, a 16 éves isztambuli gimnazista egy kávézóban maga is megmutatta az AFP tudósítójának azt a két-három lépést, amellyel ez megvalósítható. "A haveroktól tanultam, mindenki ért ehhez" - mondja a fiú, aki a háló cenzúrázását teljesen értelmetlennek tartja.

A demonstráció különben csak elméleti, mivel a kávéházban a számítógépet eleve úgy állították be, hogy közvetlenül el lehessen jutni a You Tube-ra. "Az egyedüli török, aki nem juthat el erre a portálra, az a tilalmat kimondó bíró" - tréfálkozik a kávézó tulajdonosa, Cenan Ayaz.

A YouTube csak az egyike a cenzúra által érintett portáloknak. Egy 2009. május 11-én készült, a Birgün című napilap által idézett felmérés szerint Törökországban 2601 honlap volt letiltva, 81,4 százalékuk szexuális jellegű, 8,6 százalék pedig Atatürkre nézve sértő tartalom miatt.

A véleményszabadság védelmezői tiltakoznak, különösen a vonatkozó törvények ködös megfogalmazása és a honlapok betiltásával végződő eljárás áttekinthetetlensége az, ami felháborítja őket.

"Kezdetben a törvény csak a pornográfiára vonatkozott, de aztán kibővítették olyan témákkal, mint a kábítószer vagy az öngyilkosság népszerűsítése, Atatürk emlékének megsértése vagy az internetes fogadás. Egyfajta Frankenstein-törvénnyé vált a szabályozás" - vélekedik Özgür Uckan, az isztambuli Bilgi Egyetem új médiával foglalkozó szakértője.

A tilalom azonban jobbára nevetség tárgya. Deniz Tan és Firat Yildiz reklámszakértők Cenzurázzuk a cenzúrát! címmel hoztak létre portált, amelyen a cenzúrázott portálokon megjelenő feliratokat tüntetik fel, hogy az internetezők mindenfelé kiragasszák azokat és ezzel lejárassák a tilalmat.

A két aktivista szerint azonban az internetezők által a cenzúra irányában tanúsított általános közöny - mivel mindenki el tud jutni a tiltott honlapokra, az emberek hozzászoknak ehhez és nem érzékelik a cenzúra realitását, és maga Erdogan miniszterelnök is elismerte a sajtó szerint, hogy használta a YouTube portált - önmagában nem változtat azon, hogy jogsértésről van szó.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×