Diplomáciai botrány lett az osztálykirándulásból

Infostart
2009. szeptember 11. 11:20
A délszláv érettségizők kirándulásai általában kockázattal járnak, sőt olykor diplomáciai botrány is lehet belőle. Prágában szerb és horvát iskolások tűztek össze, amit diplomáciai jegyzékváltás követett.

A Jugoszlávia széthullása és a délszláv háború idején született nemzedék a jelek szerint ott folytatja, ahol a szüleik abbahagyták. A szerbek, horvátok, szlovének és bosnyákok továbbra sem szeretik egymást, amit diszkókban, kirándulásokon vagy akár a nyaralás során is kinyilvánítanak. Az Adrián szinte mindennaposak a szerb, horvát, szlovén, esetleg montenegrói fiatalok incidensei, de gyakran történik balhé semleges pályán is.

Csütörtökön hajnalban Prágában, egy szálloda parkolójában horvát és szerb középiskolások tűztek össze. A diszkóból visszatérő belgrádi gimnazistákra zadari fiatalok támadtak, sértegették és fenyegették őket. A diákok a buszból nem szálltak ki, de a tárgyalni kívánó belgrádi tanárt és a kísérőt megverték.

A helyzetet a prágai rendőrség tisztázta, majd a szerb diákokat egy másik szállodába költöztették át.

A szerb külügyminisztérium azonnal tiltakozó jegyzéket adott át a belgrádi horvát nagykövetnek. Sérülés nem történt és anyagi kár nem keletkezett, így a horvát diplomácia az ügyet lezártnak tekinti, ám ez nem jelenti azt, hogy a délszláv testvériség válsága befejezettnek tekinthető.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást