A gazdasági válság miatt növekszik az emberkereskedelem

Infostart
2009. szeptember 11. 16:00
A világgazdasági válság tovább fokozza az emberkereskedelmet, mivel nő a szegénység, a munkanélküliség, a nemek közötti egyenlőtlenség és az olcsó munkaerő iránti igény - hívta fel a figyelmet a témával foglalkozó ENSZ-szakértő.

Az ENSZ közgyűlésnek elkészített riportjában Joy Ngozi Ezeilo kiemeli: az emberkereskedelem mértéke a rossz gazdasági helyzet miatt tovább növekszik, mivel a kiváltó okaira nem figyelnek kellőképpen, és az áldozatok egyre nehezebben tudnak elmenekülni kedvezőtlen helyzetükből.

Az emberi jogi ügyvéd arra a problémára is rámutatott, hogy az emberkereskedelem áldozatait gyakran a kellő áttekintés nélkül utasítják ki az adott országból, holott a gyakran súlyos fizikai, szexuális és pszichológiai traumát átélteknek idő és szakszerű segítség kell, hogy feldolgozzák a történteket.

A szakértő szerint gondot jelent az is, hogy a kormányok nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy azonosítsák és megvédjék azokat a nőket, gyerekeket és férfiakat, akik az emberkereskedelem áldozataivá váltak.

Ezeilo külön kiemelte Lengyelországot, ahol a szakértő szerint az uniós csatlakozás óta romlott a helyzet: a közép-európai ország az emberkereskedelem egyik központjává vált.