Genscher: Németország soha nem felejti el a határnyitást

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 10. 20:20
Magyarország történelmi döntést hozott a határnyitással, amit Németország és a német nép soha nem felejt el - hangsúlyozta Hans-Dietrich Genscher.

Az egykori német külügyminiszter - aki az akkori események egyik főszereplője volt - a határnyitás 20. évfordulója kapcsán az MTI-nek csütörtökön adott interjújában emlékeztetett arra, hogy Magyarország élén abban az időben már egy a reformok iránt elkötelezett kormány állt, és ennek kapcsán kiemelte Pozsgay Imre, Németh Miklós és Horn Gyula szerepét. Úgy értékelte, hogy ez a kormány jelentős támogatást élvezett az országban.

Genscher annak a nézetnek adott hangot, hogy a vasfüggöny lebontása, majd a szeptember 11-re virradó éjjel történt - az NDK-s menekültek tízezreinek távozását lehetővé tévő - határnyitás döntő szerepet játszott a berlini fal későbbi leomlásában, illetve Németország újraegyesülésének megvalósításában.

Az 1989-es esztendőben történt változások kapcsán ugyanakkor egy hosszú folyamatról beszélt, utalva a lengyelországi, a Szolidaritás által vezérelt kormányváltásra, valamint az akkori Szovjetunióban zajló eseményekre. De az előzmények kapcsán emlékeztetett a Német Szövetségi Köztársaság által korábban kötött keleti szerződésekre és a helsinki záródokumentumokra is.

A volt német külügyminiszter ismételten kiemelte Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő és pártfőtitkár szerepét a történelmi eseményekben. Úgy vélte: Gorbacsov megjelenése a szó legszorosabb értelmében egyfajta felülről irányított forradalommal ért fel. Ez a forradalom "a glasznoszty és a peresztrojka" jegyében zajlott és döntően rázta meg a marxista-leninista világkép alapjait. Az egykori szovjet vezető politikai szerepvállalása rendkívüli módon gyorsította fel az akkori történelmi eseményeket - fogalmazott Genscher, aki előző nap a határnyitás évfordulóját Horst Köhler német elnökkel Berlinben ünneplő Sólyom László köztársasági elnökkel is találkozott.

"Magyarország azonban 1989-ben talán a legdöntőbb szerepet játszotta" - emelte ki a volt külügyminiszter, hangsúlyozva azt is: már az 1956-es népfelkelés bizonyította, hogy miként gondolkozik a magyar nép. A határnyitással pedig az ország egyértelműen jelezte, hogy Európában kinek az oldalán áll - tette hozzá, utalva arra: 1989 alapvetően változtatta meg Európát és a világot.

A Németh Miklóssal és Horn Gyulával - az akkori kormányfővel és a külgyminiszterrel - folytatott tárgyalásokra visszaemlékezve Genscher kijelentette, hogy az akkori magyar vezetőkben "megbízható útitársakra" talált. Különösen nagyra becsülte azt a bátorságot és körültekintést, amellyel az országot a jövőbe vezető útra irányították. Szavai szerint Magyarország mindezzel utat mutatott a reformok iránt elkötelezett erők számára a hajdani Varsói Szerződés többi tagállamában és döntő mértékben segítette elő egy új, egyesült Európa létrehozását.

Hans-Dietrich Genscher 1974 és 1992 között állt a német külügyminisztérium élén. A német Szabad Demokrata Párt (FDP) tiszteletbeli elnöke az aktív politizálástól visszavonult ugyan, de rendszeresen publikál és véleményére odafigyel a német vezetés is.