Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Álmukban fulladtak vízbe Isztambulban a kamionsofőrök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Harmincegy ember halálát okozta az Isztambulra zúdult árvíz, a török nagyváros egyes részei pedig víz alatt maradtak. Sok autós fákra mászva próbálta túlélni a katasztrófát.

A török belügyminiszter arra utalt, még több halottat találhatnak azt követően, hogy a víz lassan visszavonul Isztambulból. Órákkal korábban teljesen váratlanul tört az ár a városra az előző éjszaka rekordot döntő esőzése nyomán.

A víz autókat ragadott el és házakat mosott alá a városban. Az autósok kocsijuk tetejére mászva várták, hogy kimentsék őket, miközben mások fákon kezdtek menedéket.

Csak Isztambul európai részén 21 ember halt meg - a további áldozatokat a városhoz közeli területeken szedte az áradás. Becslések szerint az anyagi kár 100 millió euró körül lehet.

Egy kamionparkolóban, ahol 13 holttestet találtak, a vízszint tíz perc alatt ötméteresre emelkedett; a sofőrök egy része közben aludt az autójában. Amikor a víz visszahúzódott, a kamionok egy része az oldalán hevert, a környéket pedig vastag sár borította be.

Szerdán 900 tűzoltó és mentő, 6 katonai helikopter és 30 gumicsónak bevetésével keresték a túlélőket. A hatóságok szerint több mint 1000 embert mentettek ki.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök a városba látogat, miközben szakértők az időjárást, de a kaotikus építkezéseket is felelőssé teszik az áldozatkért és az anyagi kárért.

A történtek nyomán a Törökországgal hagyományosan rivalizáló Görögország is felajánlotta, hogy bármilyen segítséget kész küldeni.

Isztambul 12 millió lakóját különösen fenyegetik az árvizek az elavult infrastruktúra miatt. A meteorológusok péntekre további erős esőzéseket várnak.