Újabb fordulat Malina Hedvig ügyében

Infostart
2009. szeptember 8. 15:10
Újabb váratlan fordulat történt Malina Hedvig ügyében: az orvosi szakvélemény megkérdőjelezi a Nyitrán megvert diáklány állitásait.

A szlovákiai főügyészség megrendelésére elkészített új orvosi szakvélemény azt állítja, hogy Malina Hedvig ajaksérülése és a combjain észlelt kék foltok nem a támadás napján, hanem korábban keletkeztek, illetve hogy a diáklánynak más sérülése nem volt - olvasható a SME és az Új Szó keddi számában.

Peter Labas, a pozsonyi Komensky Egyetem orvosi karának dékánja egy évig dolgozott a 35 oldalas jelentésen, melyet csak ő írt alá, a többi - állitólag 12 orvos - aláírása a dokumentumban nem található meg, noha a szakvéleményt többes szám első személyben írták.

A professzornak a főügyészség kérésére tíz kérdést kellett megválaszolnia Malina Hedvig sérüléseivel és kezelésével kapcsolatban. Labas a kérdések alig felét válaszolta meg, azokat is csupán néhány sorban. A vélemény szerint Malina Hedvig önmagát harapta meg, nem volt duzzanata, sem agyrázkódása.

A SME napilap két orvossal tudta felvenni a kapcsolatot, azonban ők nem nyilatkoztak. A szakértők a dokumentumban elismerik, hogy főleg a támadás napján készült fotókra támaszkodtak, melyeket a két héttel későbbi sajtótájékoztatón készült fotókkal hasonlítottak össze.

Roman Kvasnica, a lány ügyvédje szerint az ilyen módon kidolgozott orvosi szakvélemény nem lehet bizonyíték. "Tragédia, hogy a Komensky Egyetem Orvosi Karát ilyen gusztustalan módon vonták be egy politikai problémába" - mondta Kvasnica.

A CT-vizsgálat, mely az orvosok szerint a legobjektívabb módja a lány sérülései felmérésének, a szakvélemény szerint nem mutatta ki erőszak jeleit.

Malina Hedvig ügye immár három éve húzódik, és feszültséget keltett a szlovák-magyar viszonyban is. A diáklány 2006 augusztusában azt vallotta, hogy két "ismeretlen bőrfejű" megverte az utcán, mert magyarul beszélt. A rendőrség mintegy két hétig nyomozott a tettesek után, aztán váratlanul arra a következtetésre jutott, hogy Malina Hedviget senki sem verte meg, az esetet ő maga találta ki. A volt diáklány ellen, aki azóta férjhez ment és tavaly gyermeke született, eljárás folyik hamis tanúvallomás miatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást