Dübörög a francia hadiipar

Infostart
2009. szeptember 8. 21:00
Dübörög a francia hadiipar: a válság ellenére az idei biztos megrendelés állománya várhatóan meghaladja a tízmilliárd eurót, ami a tavalyi, az ország vezetése által szintén kiemelkedőnek minősített évhez képest több mint hárommilliárd eurós növekedést jelent.

A legfrissebb üzletet maga Nicolas Sarkozy hozta tető alá, aki hétfőn közel ötmilliárd eurós hadiipari megrendelést írt alá brazil kollégájával. Lula elnök Brazília nemzeti ünnepén a közvéleményt is meglepő hirtelenséggel döntött úgy, hogy hadsereget a francia Rafale típusú vadászgépekkel szerelik fel.

Összesen harminchat repülő megvásárlásáról van szó, melyek közül az első hatot Franciaországban, a többit viszont Brazíliában szerelik össze. A franciáknak egyébként azzal sikerült megelőzniük amerikai és svéd riválisaikat a versenyben, hogy masszív technológiaátadást ígértek a braziloknak - a harminchetedik gép már valószínűleg teljes egészében a dél-amerikai országban fog elkészülni -, és azt is vállalták, hogy tíz példányt vásárolnak a készülő KC-390-es típusú brazil katonai szállítógépből.

A hirtelen jött Rafale-üzlet híre kisebb szenzációt keltett Franciaországban. Egyrészt, mivel az három évre hatezer francia munkahelyet biztosít, másrészt viszont azért, mert ez az első alkalom, hogy a 15 méter hosszú, felfegyverezve közel 24 tonna súlyú, példányonként 45 millió euróba kerülő vadászgépet sikerül külföldön értékesíteni.

A francia légierő által három éve használt repülővel először Marokkóban próbálkoztak 2007-ben, de az ottani versenyt végül az amerikaiak nyerték meg, idén júniusban pedig az Egyesült Arab Emirátusok vezetői "további technikai igényekre" hivatkozva halasztották el a gyártó által gyakorlatilag biztosnak tartott üzletet.

Brazíliában most mindenért kárpótlást nyertek, a vadászgépek mellett ugyanis a franciák egy másik, korábban megkezdett üzleti tárgyalást is sikerre vittek. Az ugyancsak hétfőn aláírt szerződés szerint négy hagyományos és egy atommeghajtású katonai tengeralattjárót segítenek építeni a brazil hadseregnek, ami 4,7 milliárd eurós bevételt eredményez a francia hadihajógyártó vállalatnak, a DCNS-nek, amelynek vezérigazgatója egyébként immár nyíltan kijelentette a Les Echos gazdasági napilapnak adott interjúban, hogy az utóbbi években számottevően javult a nemzetközi piaci pozíciójuk. Patrick Boissier azt mondta: míg tizenkét évvel ezelőtt kizárólag Spanyolországnak és Pakisztánnak szállítottak tengeralattjárót, addig mára India, Malajzia, Chile és Brazília is megrendelőikké váltak.

Az elégedettség a francia kormánykörökben is érezhető: a Fillon-kabinet deklarált célja ugyanis az, hogy az exportált hadianyag értéke éves szinten érje el a tízmilliárd eurót, azt az szintet, amelyet saját hadserege ellátására fordít. A dolgok jelenlegi állása azt mutatja, hogy a tervet, idén először, sikerül megvalósítaniuk.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást