Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai békejobbja: hallgatnak a szlovák politikusok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovákiai internetes portálokon nagy visszhangot váltott ki a magyar kormányfő cikke, amelyet hétfőn a pozsonyi SME és az Új Szó közölt. A sajtó és a politikusok viszont hallgatnak.
Bajnai Gordon cikkére

a SME című napilap internetes portálján eddig több mint 500-an reagáltak. Bár megjelentek szélsőséges nézetek is, sokan kiemelik a magyar miniszterelnök írásának higgadt, tárgyszerű hangvételét, és hasonlót várnának szlovák partnerétől is a csütörtöki kétoldalú találkozón.

A többi hírportál látogatóinak nagy többsége is inkább kedvezően fogadta a cikket. Sokan viszont hozzátették: Bajnai feltehetően már nem sokáig lesz kormányfő, ezért inkább arra lennének kíváncsiak, hogy mit mond Orbán Viktor.

A vitázók nagy része leszögezi: Szlovákia és Magyarország a vélt vagy valós történelmi sérelmek ellenére békés együttélésre, jószomszédi viszonyra van ítélve -akár tetszik ez a politikusoknak, akár nem.

A hozzászólók többsége azonban szkeptikus a soron következő szlovák-magyar kormányfői találkozóval kapcsolatban és nem várnak látványos áttörést tőle a két ország kapcsolatában.

A nyomtatott sajtó szinte észrevétlenül tért napirendre a magyar miniszterelnök cikke fölött, sem a SME, sem a Pravda nem kommentálja az írást. Hasonlóképpen hallgatnak a politikusok is, Robert Fico sem kívánta kommentálni magyar partnerének javaslatait.

A szlovákiai magyar pártok vezetői üdvözölték a magyar kormányfőnek a sérelmeken felülemelkedő, európai értékrendet tükröző állásfoglalását.