eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tovább szorongatják az adóparadicsomokat és az adócsalókat

A francia kormány további szigorítást tervez az "együttműködésre nem hajlandó" adóparadicsomokkal, és a pénzüket ilyen helyeken tartó francia állampolgárokkal, cégekkel szemben.

A francia pénzügyminiszter bejelentette: a jelenlegi 15 és 35 százalék között változó szint helyett a jövőben 50 százalékos adóval sújtják azokat a "passzív jövedelmeket" - például a kamatot vagy az osztalékot -, amelyeket valamelyik "fekete vagy szürkelistás" adóparadicsomban székelő fizikai személy vagy vállalat realizál Franciaországban. És ez még nem minden: az érintettek mindezek mellett elveszíthetik az összes korábbi - például az ingatlanvagyonukból származó jövedelmeik utáni - adókedvezményekre való jogosultságukat is.

A Fillon-kabinet a világ húsz vezető gazdaságát tömörítő csoport, a G20-ak közelgő pittsburghi találkozója előtt példát akar mutatni a világnak, és immár nyíltan hangoztatja: elmúlt a szép szavak ideje, ezentúl a konkrét retorziók következnek.

A 2010-es költségvetési törvényben a tervek szerint azt is előírják majd, hogy a francia területen működő pénzintézeteknek a jövőben minden olyan átutalást jelezniük kell a kormánynak, melynek összege meghaladja a tízezer eurót, mai árfolyamon a 2,7 millió forintot, és amely valamelyik adóparadicsomba irányul.

A közreműködést megtagadó bankokat pénzbírsággal sújtanák, amely az eddig napvilágot látott elképzelések szerint akár az átutalt összeg felét is elérheti.

Az elképzeléseket a jobb és baloldali pártok egyaránt támogatják, sőt, a parlament alsóháza pénzügyi bizottságának szocialista elnöke immár a Fillon-kormánynak egy tavalyi ötletét elővéve olyan pénzügyi rendőrség felállítását szorgalmazza, amely a bonyolult adócsalásokat lenne hivatott felderíteni.

Didier Migaud emellett a pénzügyi műveletek megadóztatását is javasolja, mondván: az ezekkel járó kockázatot végső soron az állam viseli, így azért a pénzintézeteknek illő lenne fizetniük.

Mégsem blöff a feketelista?

A francia kormány nagyjából egy hete váltott hangnemet az adóparadicsomok előnyeit élvezők ügyében. Amint arról az Inforádióban beszámoltunk, a pénzügyminiszter gyakorlatilag ultimátumot intézett a pénzüket Svájcban tartó francia adóelkerülőkhoz, mondván: a kormány háromezer nevet tartalmazó listával rendelkezik. Eric Woerth önfeljelentésre biztatta az érintetteket, és év végéig adott haladékot arra, hogy az adóhatóságnál jelentkezzenek, azt követeően pedig drákói fellépést helyezett kilátásba.

A pénzügyminiszteri bejelentést követően több francia elemző, valamint a svájci lapok zöme úgy vélte, a lista egyszerű blöff, ám azóta egyre inkább kiderül, hogy kőkemény valóságról van szó.

A pénzügyi bizottság szocialista elnöke például a Les Echos gazdasági napilapnak azt mondta, maga is látta a listát, a gazdasági sajtóban megszólaló adó- és pénzügyi szakértők pedig immár "rendkívüli óvatosságra" intik az érintetteket, és az állammal való együttműködésre biztatják őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×