Tovább szorongatják az adóparadicsomokat és az adócsalókat

Infostart
2009. szeptember 7. 19:40
A francia kormány további szigorítást tervez az "együttműködésre nem hajlandó" adóparadicsomokkal, és a pénzüket ilyen helyeken tartó francia állampolgárokkal, cégekkel szemben.

A francia pénzügyminiszter bejelentette: a jelenlegi 15 és 35 százalék között változó szint helyett a jövőben 50 százalékos adóval sújtják azokat a "passzív jövedelmeket" - például a kamatot vagy az osztalékot -, amelyeket valamelyik "fekete vagy szürkelistás" adóparadicsomban székelő fizikai személy vagy vállalat realizál Franciaországban. És ez még nem minden: az érintettek mindezek mellett elveszíthetik az összes korábbi - például az ingatlanvagyonukból származó jövedelmeik utáni - adókedvezményekre való jogosultságukat is.

A Fillon-kabinet a világ húsz vezető gazdaságát tömörítő csoport, a G20-ak közelgő pittsburghi találkozója előtt példát akar mutatni a világnak, és immár nyíltan hangoztatja: elmúlt a szép szavak ideje, ezentúl a konkrét retorziók következnek.

A 2010-es költségvetési törvényben a tervek szerint azt is előírják majd, hogy a francia területen működő pénzintézeteknek a jövőben minden olyan átutalást jelezniük kell a kormánynak, melynek összege meghaladja a tízezer eurót, mai árfolyamon a 2,7 millió forintot, és amely valamelyik adóparadicsomba irányul.

A közreműködést megtagadó bankokat pénzbírsággal sújtanák, amely az eddig napvilágot látott elképzelések szerint akár az átutalt összeg felét is elérheti.

Az elképzeléseket a jobb és baloldali pártok egyaránt támogatják, sőt, a parlament alsóháza pénzügyi bizottságának szocialista elnöke immár a Fillon-kormánynak egy tavalyi ötletét elővéve olyan pénzügyi rendőrség felállítását szorgalmazza, amely a bonyolult adócsalásokat lenne hivatott felderíteni.

Didier Migaud emellett a pénzügyi műveletek megadóztatását is javasolja, mondván: az ezekkel járó kockázatot végső soron az állam viseli, így azért a pénzintézeteknek illő lenne fizetniük.

Mégsem blöff a feketelista?

A francia kormány nagyjából egy hete váltott hangnemet az adóparadicsomok előnyeit élvezők ügyében. Amint arról az Inforádióban beszámoltunk, a pénzügyminiszter gyakorlatilag ultimátumot intézett a pénzüket Svájcban tartó francia adóelkerülőkhoz, mondván: a kormány háromezer nevet tartalmazó listával rendelkezik. Eric Woerth önfeljelentésre biztatta az érintetteket, és év végéig adott haladékot arra, hogy az adóhatóságnál jelentkezzenek, azt követeően pedig drákói fellépést helyezett kilátásba.

A pénzügyminiszteri bejelentést követően több francia elemző, valamint a svájci lapok zöme úgy vélte, a lista egyszerű blöff, ám azóta egyre inkább kiderül, hogy kőkemény valóságról van szó.

A pénzügyi bizottság szocialista elnöke például a Les Echos gazdasági napilapnak azt mondta, maga is látta a listát, a gazdasági sajtóban megszólaló adó- és pénzügyi szakértők pedig immár "rendkívüli óvatosságra" intik az érintetteket, és az állammal való együttműködésre biztatják őket.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást