eur:
393.82
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fegyvert szállíthatott az Északi-tengeren eltűnt hajó

Modern föld-levegő rakétákat szállított Iránnak a rejtélyes körülmények között eltűnt, majd megkerült Arctic Sea teherhajó - állítja a Sunday Times orosz és izraeli forrásokra hivatkozva. Vélekedések szerint az "álkalóz-támadást" az izraeli Moszad szervezte, de úgy, hogy Moszkva lehetőleg ne kerüljön kellemetlenséget helyzetbe a nemzetközi közösség előtt.

Miközben az Arctic Sea még mindig a Fekete-tengeri Novorosszijszkba tart, ahol majd alaposan átvizsgálják, egyre gyakrabban hangzik el az a teória, hogy a hivatalosan nem túl értékes farakományt szállító hajón valójában fegyverek voltak.

Most a londoni Sunday Times írta azt - orosz és izraeli forrásokra hivatkozva -, hogy a hajón S-300-as rakéták, az orosz hadiipar által gyártott legfejlettebb légvédelmi eszközök voltak. Moszkvára az Egyesült Államok, Izrael és más országok is nyomást gyakorolnak, hogy harcászati csúcstechnológiát ne adjon el az Iszlám Köztársaságnak. Oroszország ezt -hivatalosan - eddig be is tartotta.

A Sunday Times szerint "az alvilággal kapcsolatban álló volt katonatisztek" lehettek a felételezett eladók, és a rakétákat Kalinyingrádban vihették a fedélzetre, ahol a hajó nyáron karbantartáson esett át. A finn tulajdonos és a Kreml is tagadta, hogy fegyver lett volna az Arctic Sea-n, egy magas rangú katonai vezető azonban úgy fogalmazott: előbb el kell végezni a vizsgálatot.

Álkalózok lehettek

Egy orosz katonai forrás azt mondta a Sunday Timesnak, hogy a nyomozók megerősítették: az iráni fegyverszállításokat figyelemmel kísérő izraeli hírszerzésnek, a Moszadnak köze volt az ügyhöz. Moszkvai források szerint az izraeliek bérelhették fel az állítólagos kalózokat, akik valószínűleg nem is tudtak semmit a szállítmányról.

Azzal, hogy a rablási kísérletnek híre ment, a hajó hirtelen a nemzetközi figyelem középpontjába került, a Kreml pedig kénytelen volt mentőakciót indítani, aminek sikerével viszont büszkélkedhet - mondta az orosz forrás.

Az izraeli légierő egy tisztje szerint az iráni nukleáris létesítmények elleni támadás esetén az S-300-as légvédelmi rakéták az izraeli gépek felét lelőhették volna.

A sikeres elfogóakció másnapján váratlanul Moszkvába érkezett az izraeli elnök. A Sunday Times forrásai szerint Simon Peresz szóbeli garanciákat kapott arra, hogy Moszkva nem ad el fejlett fegyvertechnológiát Izrael ellenségeinek.Felismerték

Időközben a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap arról számolt be, hogy Dmitrij Szavin észt üzletember, egy észtországi hajózási vállalat igazgatótanácsának elnöke és egy további vállalat résztulajdonosa is a rejtélyesen eltűnt, de később megtalált Arctic Sea teherhajó elrablói között volt.

Szavin a cikk szerint a Pakri Tankers elnevezésű, tankhajókat üzemeltető vállalat vezetője, és cége pedig az Alexela Logistics nevű, nagy észtországi konszern leányvállalata volt. A Pakri Tankers bérelt tankhajókkal dolgozott, de 2009 elején kiderült, hogy veszteséges, és a mínusz több mint 2,5 millió euró.

Idén augusztus közepén, amikor Szavin még javában az Arctic Sea fedélzetén volt, megkezdődött a Pakri Tankers felszámolása, de az üzletember az ismeretek szerint az ugyancsak az Alexela Logisticshoz kötödő Juhtimise Partnerid vállalat résztulajdonosa is.

A Pakri Tankers felszámolása során hibáztatták a problémákért Szavint is, ő azonban hét hónappal ezelőtt eltűnt - írta a Komszomolszkaja Pravda.

A lap stockholmi tudósítója megkereste az SRABB Shiping svéd vállalatot, amely közeli üzleti kapcsolatban állt Szavinnal, és ott azt mondták róla, hogy "tehetséges, értelmes, kiválóan képzett vezető, aki nagyon jól ért a munkájához, általában a tengerészeti kérdésekhez és remekül beszél angolul". A svéd partnereket sokkolta, hogy Szavint felismerték a tévéhíradókban az Arctic Sea elrablói között.

A teherhajó jelenleg megtalálója, a Ladnij hadihajó kíséretében orosz kikötőbe tart, és az úton nem tér be egy kikötőbe sem. Andrej Nyesztyerenko, a külügyminisztérium szóvivője szerint Oroszországban nyomozók vizsgálják majd át az Arctic Sea-t egy megfelelő helyen, amelyet még nem jelöltek ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×