Hitler-képeket árvereztek el Nürnbergben

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 6. 14:35
Adolf Hitlernek tulajdonított tájképeket árvereztek el Németországban; az árverezőház által is bevallottan "szerény művészi kvalitású" három vízfestményért együttesen 42 ezer eurót adott három, névtelenséget kérő telefonos vásárló a szombati nürnbergi aukción.

A képek Hitler "korai korszakából", 1910-11-ből származnak, és Bécsben készültek, ahol a későbbi náci diktátor művészként bontogatta szárnyait. A falusias tájképeken lakóházak, malmok, templomok láthatók.

A legtöbbet - 24 ezer eurót - A wachaui Weissenkirchen című képért adta egy külföldi vásárló, míg a Szétlőtt malmot 11 ezer, a Ház híddal a folyón című képet 7 ezer euróért vette meg egy hazai vevő. Az ajánlatok 3000 euróról indultak.

Herbert Weidler, az aukciósház tulajdonosa elismerte, hogy a képek "meglehetősen szerény művészi kvalitásúak", s inkább csak alkotójuk személye miatt érdekesek némelyek számára. "Én azt mondanám, hogy egy olyan falusi művészettanár színvonalát tükrözik, aki megtanult rajzolni" - fogalmazott.

A Weidler aukciósház legutóbb márciusban árverezett el két Hitler-akvarellt.

Bár a most kalapács alá került festményeket Hitler szignálta, a neki tulajdonított műveket örökké körüllengi az eredetiséggel kapcsolatos kétely.