eur:
392.81
usd:
368.02
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Visszaadta a százezer eurót a becsületes megtaláló

Pillanatnyi habozás után visszaadta a tulajdonosának egy észak-franciaországi férfi azt a százezer eurót (28 millió forintot), amelyet egy süteményes dobozban talált a barkácsáruháza szemetes konténerében.

A megtaláló egy Lille város melletti településen működő Bricorama áruház egyik ügyvezetője, aki jó ideje harcban áll a környékbeliekkel, akik a cég konténerét illegális szemétlerakó helynek használják. Úgy próbál védekezni a jelenség ellen, hogy rendszeres ellenőrzést tart a helyszínen, kibontja az idegen szemeteszsákokat, és azokban használható címet keres. Ha talál ilyet, akkor feljelentést tesz a rendőrségen.

A pénzt tartalmazó fémdobozra is egy ilyen ellenőrzés során bukkant, és saját bevallása szerint alig hitt a szemének, amikor abban meglátta a precízen kötegekbe rendezett húsz-, ötven- és százeurós címleteket. Az összeg mellett egy borítékot is talált, a tulajdonosok nevével és címével.

"Egy pillanatig azt gondoltam: most megvehetem vágyaim lakóautóját" - mondta Yvon Wonterghem az esetről tudósító újságíróknak, de végül úgy döntött, visszaadja a pénzt.

A borítékon olvasható címen aztán megtudta: a pénzt egy idős házaspár gyűjtögette évtizedeken keresztül, hogy nyugdíjas korukban beköltözhessenek az öregek otthonába. A fémdoboz paradox módon éppen az otthonba való távozásukkor kallódott el, a lakás kiürítését ugyanis a súlyos egészségi problémákkal küszködő házaspár lánya intézte.

Aki alig jutott szóhoz, amikor a pénz megtalálója az ajtón becsöngetett. Mint utóbb nyilatkozta, egyrészt azért, mert fogalma sem volt arról, hogy szülei a takarékoskodásnak ezt a divatjamúlt formáját választották. Másrészt meg azért, mert Yvon Wonterghem gesztusa mélyen megérintette, nem hitte volna, hogy még léteznek ennyire becsületes emberek.

A nő egyébként, mit sem tudva a szülők pénzgyűjtési módszeréről, a lakás kiürítésekor meghívta a szomszédokat, hogy vigyék el azokat a tárgyakat - szerszámokat, az évek alatt felgyűlt érdekes kacatokat - , amelyeket szülei nem vihetnek magukkal az idősek otthonába. A pénzt tartalmazó süteményes doboz is így kerülhetett ki a házaspár lakásából, ám azt végül úgy dobták ki a szemétbe, hogy ki sem nyitották.

"Százból kilencvennyolcan biztosan azt gondolják majd, hogy megbolondultam, amiért visszaadtam a pénzt - nyilatkozta a becsületes megtaláló -, de azt gondoltam: ha ellopnák az idősek otthonára kuporgatott pénzemet, nekem is jól esne, ha valaki visszahozná."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×