Minden jó véget ér egyszer

Infostart
2009. szeptember 3. 21:30
Németországban kimerült a roncsprémium fizetésére létesített állami pénzalap, és nem is terveznek hasonló célú újabb intézkedést - közölte a kormányszóvivő.

Új gépkocsik vásárlásának elősegítésére a berlini kormány két lépésben ötmilliárd eurót bocsátott annak a pénzalapnak a rendelkezésére, amelyből 2500 eurót kitevő, úgynevezett roncsprémiumban részesítették a legalább kilenc éves autóikat újra cserélőket.

Az intézkedéssel azonban nemcsak a pénzügyi válságból kifolyólag súlyos helyzetbe került autóipart támogatták, hanem környezetvédelmi célokat is szolgáltak, mert az új autók már légszennyezést gátló szűrővel rendelkeznek.

A roncspénzt csaknem két millióan vették igénybe. A kezdeményezést több európai országban, sőt az Egyesült Államokban is követték.

A német kormány szóvivője cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a kabinet hasonló célú újabb intézkedést fontolgat. Pénzügyi körök nem tartják kizártnak, hogy a közeljövőben az új gépkocsik vásárlása - legalább átmeneti időre - visszaesik. Ennek ellenére mind a kancellár, mind pedig szociáldemokrata választási kihívója a roncspénz fizetését sikeres kezdeményezésnek nevezte.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást