Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tetemes vagyont hagyott hátra Edward Kennedy

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A múlt héten agydaganatban elhunyt Edward Kennedy vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy nemcsak nyolc cikluson át tartó aktív szenátori tevékenységének köszönheti vaskos bankszámláját, amely azonban az utóbbi évben jelentősen megcsappant.

Az Egyesült Államokban a Kongresszus tagjainak kötelező bevallaniuk - igaz, csak nagy vonalakban - vagyontárgyaik értékét. A múlt hét kedden, 77 éves korában elhunyt Edward Kennedy sem menekülhetett az éves pénzügyi beszámoló elől, amely azonban így is csak tetemes vagyonának egy részét tárta a nyilvánosság elé.

Az amerikai politika legendás alakja szenátorként évi 165.200 dollár (több mint 31 millió forint) alapfizetést kapott, ám ez csak egy kicsiny része valós vagyonának. A jogszabály értelmében a Kongresszus tagjainak nem vagyonuk pontos összegét, hanem annak csak hozzávetőleges értékét kell megadniuk. Ez alapján a néhai Kennedy szenátor nyilvánosan értékesített vagyoneszközeiből 15 és 72,6 millió dollár (vagyis 2,8 és 13,8 milliárd forint) közötti összeg folyt be.

Ez tetemes összegnek mondható, még akkor is, ha a néhai szenátor egy évvel korábban 46,9 és 157 millió dollár (9 és 30 milliárd forint) közé tette vagyonát.

Edward Kennedy jelentős összeget söpört be jogdíjakból is: közel kétmillió dollárt (380 millió forintot) kapott kiadójától a szeptemberben megjelenő emlékirataiért. Személyes vagyonán túl ott van még a kampányszámlája is, amin június végén több mint 4,5 millió dollár (855 millió forint) volt.

Az agydaganatban elhunyt liberális politikus azonban nem elsősorban sikeres politikai karrierjének és vállalkozásainak köszönheti vagyonát, hanem édesapjának, a Kennedy-dinasztia alapítójának.

Joseph P. Kennedynek többek között banki és Wall Street-i ügyletekből, ingatlanból és a filmiparból a nyolcvanas évekre 500 millió dollárt (mai értéken számítva 95 milliárd forintot) halmozott fel, amely tovább gyarapodott a chicagói Merchandise Mart 372000 négyzetméteres alapterületű kereskedelmi központ eladásával, amellyel 625 millió dollárt (mai árfolyamon számítva közel 119 milliárd forintot) zsebelt be a Kennedy-család 1998-ban.