Izraeli-palesztin csúcstalálkozó az ENSZ közgyűlés idején

InfoRádió / MTI
2009. szeptember 1. 06:20
Az izraeli kormányfő és a palesztin elnök az ENSZ közgyűlésének ősszel kezdődő ülésszaka alkalmából, Barack Obama közvetítésével folytathatna megbeszélést a békefolyamat újraindításáról - mondta Simon Peresz az amerikai Fox News hírtelevíziónak.

A tervek szerint Benjamin Netanjahu és Mahmúd Abbász szeptember végén (New Yorkban) tárgyalna a megakadt béketárgyalások jövőjéről. A megbeszélést az amerikai elnök irányítaná - mondta az izraeli államfő.

"Úgy gondolom, van rá esély, hogy megegyezésre jussanak a béketárgyalások felújításáról" - jelentette ki Peresz, hozzátéve, hogy a Hamász radikális palesztin szervezet nem képviseltetné magát a találkozón.

Abbász korábban közölte: a palesztinok addig nem folytatják a tárgyalásokat Izraellel, amíg a zsidó állam el nem kötelezi magát a telepépítések teljes leállítása mellett.

"Ebben a kérdésben még nincs megállapodás" - mondta Peresz a palesztinok feltételével kapcsolatban. "Még folynak erről a tárgyalások, de hiszem, hogy van megoldás" - tette hozzá.