Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fico a sajtót hibáztatja a kétoldalú viszony romlásáért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Robert Fico szerint a sajtó nagymértékben felelős azért, milyen állapotban van ma a szlovák-magyar viszony. Ugyanakkor ismételten Budapestet tette felelőssé a révkomáromi szoboravatás következtében kialakult szlovák-magyar diplomáciai incidensért.

"Kapcsolják be Magyarországon a televíziót, a rádiót, vagy nyissák ki az újságokat. Függetlenül attól, hogy liberális, konzervatív, baloldali lapot vagy bulvárt olvasnak, mindegyik ugyanazt mondja: Szlovákia ellen, Szlovákia ellen, Szlovákia ellen, még ha az elnöküket nem is nagyon kedvelik. Nyissák ki a szlovák lapokat. Az sírni való. Én sehol sem láttam annyi újságírót, akik saját országukat piszkítják, mint Szlovákiában. Ez egyszerűen nem normális" - jelentette ki a szlovák kormányfő abban az interjúban, amelyet a SITA hírügynökség közölt kedden.

Ugyanakkor ismételten Budapestet tette felelőssé az augusztus 21-i révkomáromi szoboravatás következtében kialakult szlovák-magyar diplomáciai incidensért. Pozsony akkor megakadályozta, hogy Sólyom László magyar államfő részt vehessen az ünnepségen.

Fico szerint a szlovák fél tartott attól, mi történhet Révkomáromban. "Minden erőnket arra összpontosítottuk, hogy meghiúsítsuk a szélsőségesek összecsapását Révkomáromban" - mondta Fico. Szerinte mindezekről az eseményekről, fejleményekről a szlovák sajtó elferdítve és Szlovákia-ellenesen, kormányellenesen tudósított, "míg azok, akik arrogáns viselkedésükkel ezt a helyzetet előidézték, nemzeti hősök".

Élesen bírálta a révkomáromi önkormányzatot, hogy a Cirill és Metód szláv hittérítők szobrának nem tud a városban megfelelő közteret találni, de "a legszebb helyen felállítják Szent István szobrát, aki egyáltalán nem királya a szlovákoknak". "István zászlaja alatt a legkeményebb magyarosítás folyt. A mi királyunk Szvatopluk és nem Szent István" - húzta alá Fico.

Kifejtette: néha szégyelli magát, mennyi szlovákellenesség van a szlovák sajtóban. "Én szlovák vagyok, de nem verem a mellem, hanem konkrét döntéseket hozok. Nincs semmi problémám a magyar nemzetiségűekkel, de elutasítom, hogy Révkomáromot bárki a Magyar Köztársaság további járásának tekintse. Ezt egész egyszerűen nem fogom tiszteletben tartani, akár tetszik valakinek, akár nem" - szögezte le a szlovák miniszterelnök.

Bajnai-Fico találkozó két héten belül

Két héten belül megtartják a magyar-szlovák miniszterelnöki találkozót - közölte Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter az osztrák hírügynökségnek azután, hogy tárgyalt magyar partnerével, Balázs Péterrel.

Elismerte, hogy az elmúlt hét "nem volt jó hét a szlovák-magyar viszony szempontjából". Szlovákia és Magyarország egyaránt megsínylette ezt, romlott a róluk alkotott kedvező kép az Európai Unióban. "Mindkét országot bajkeverőnek állították be" - fogalmazott.