Szlovák-magyar találkozó: diplomáciai felelőskeresgélősdi

Infostart
2009. augusztus 31. 17:00
A szlovákiai sajtó visszafogottan kommentálja, hogy Bajnai Gordon kezdeményezésére csakhamar sor kerül a magyar-szlovák kormányfői találkozóra. A pozsonyi Sme kommentátora szerint, amennyiben a megbeszélés valóban létrejön, az elsősorban az Európai Unió és világ figyelmének köszönhető, amelyet a szlovák-magyar viszály váltott ki.

A szlovák médiumok kiemelt helyen számoltak be arról, hogy a pozsonyi diplomácia vezetője, Mirolsav Lajcak magyar kollegájával folytatott, bledi megbeszélése után bejelentette: rövidesen magyar területen találkozik Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök. A találkozó célja a két ország közötti feszültség enyhítése lesz.

A pozsonyi Sme kommentátora szerint, amennyiben a megbeszélés valóban létrejön, az elsősorban az Európai Unió és világ figyelmének köszönhető, amelyet a szlovák-magyar viszály váltott ki, főleg Sólyom László Szlovákiból való kitiltását követően.

A találkozó mindkét fél számára annak a diplomáciai játéknak a folytatása, amelynek célja, hogy meghatározzák: ki a felelős a kapcsolatok megromlásáért.

Ilyen rossz kapcsolatok Európában csupán Görög- és Törökország között vannak. Mindkét fél tudatosítja, hogy most dől el, milyen lesz Brüsszel jövőbeni viszonyulása a viszályhoz - írja a Sme. Szlovákia, vezetői erős kijelentései ellenére, hátrányban van, védekezésre szorul - véli a lap újságírója.

Hozzáteszi: Brüsszelnek ugyan elege van a magyar panaszokból, de a szomszédos elnök nyilvánvalóan indokolatlan kiutasítása már túl erős döntés volt. A kormányfők találkozója meggyengíti azt az eddigi legsúlyosabb szlovák érvet, amely szerint Pozsony szeretne tárgyalni, de Budapest ezt elutasítja. Szlovákiát ezután az fenyegeti, hogy képviselői butasága miatt ott marad egyedül, meztelenül, mint a király az ismert mesében - zárja eszmefuttatását a pozsonyi SME jegyzetírója.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást