Hatezer embert várnak a nyelvtörvény elleni tiltakozó megmozdulásra

Infostart
2009. augusztus 31. 19:00
Szlovákiában holnap lép életbe az államnyelvtörvény ellentmondásos módosítása. A Magyar Koalíció Pártja Dunaszerdahelyen tart tiltakozó nagygyűlést a jogszabály ellen.

A szervezők több mint hatezer résztvevőt várnak a dunaszerdahelyi DAC labdarúgó stadionjában kedden délután sorra kerülő megmozdulásra. Jelen lesznek a romániai magyar szervezetek képviselői is.

A program több mint három órás lesz, összesen 12 szónok mond majd beszédet, köztük civil szervezetek képviselői is. Az előzetes programmal ellentétben nem lesz jelen Schmitt Pál, az Európai parlament alelnöke, aki ugyanabban az időben egy brüsszeli tiltakozáson vesz részt.

Beszédet mond többek között Grendel Lajos Kossuth-díjas író is. Az egyes felszólások között szlovákiai magyar művészek lépnek a színpadra. Ez lesz a szlovákiai magyarság legnagyobb kormányellenes tiltakozó megmozdulása az 1990-es évek közepe óta.

Bár a nyelvtörvény elítélésében egységes a szlovákiai magyarság, a tiltakozó nagygyűlésen nem kapnak szót az MKP volt tagjaiból nemrég létrejött Híd - Most párt képviselői. Mint Peczár Károly, az MKP pártigazgatója az Új Szónak nyilatkozta, a rendezvényre nagyon sok ember érkezik az MKP szervezésében, és nem akarták kockáztatni, hogy a résztvevők kifütyüljék a Híd képviselőjét.

A Bugár Béla nevével fémjelzett új szlovákiai magyar párt egyébként sajátos módon, óriásplakátokkal indított harcot a nyelvtörvény ellen. A plakátokon magyar és roma nyelven, valamint különböző szlovák nyelvjárásokban ez a szöveg olvasható: "Kinek mi köze, hogyan beszélek? Dolgozni szeretnék".

Alatta pedig szlovák nyelven ez áll: "Szlovákiában 350 ezer munkanélküli van. Ezt kell megoldani!!!"

A kulturális minisztérium provokációnak tartja a Híd nyelvtörvény elleni óriásplakátjait.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást