Duray: Magyarország visszahívhatta volna pozsonyi nagykövetét

Infostart
2009. augusztus 31. 13:31
Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának stratégiai alelnöke szerint Magyarország visszahívhatta volna néhány napra pozsonyi nagykövetét Sólyom László meghiúsult révkomáromi látogatása után. A nyelvtörvény kapcsán a szlovákiai magyaroknak a politikus azt javasolja: vonják ki magukat a törvény hatálya alól.

Azzal, hogy a szlovák fél Sólyom László köztársasági elnök beutazását a schengeni egyezmény egyik passzusával indokolta, az ügy európaivá vált - vélekedett az InfoRádióban a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának stratégiai alelnöke. Korábban az Európai Bizottság azt közölte, hogy a magyar-szlovák diplomáciai incidenst olyan kétoldalú ügynek tekinti, amelyben a testület semmilyen formában nem érintett.

Duray Miklós hozzátette: az eset után Magyarországnak talán érdemes lett volna visszahívnia a pozsonyi magyar nagykövetet.

Strasbourgba mennének

A politikus a kedden hatályba lépő szlovák államnyelvtörvényről szólva elmondta: nehéz megjósolni, milyen következményekkel jár majd a jogszabály bevezetése. Lehetséges, hogy nem alkalmazzák majd, ahogyan az is, hogy a lehető legszigorúbban számon kérik - magyarázta.

Az államnyelv törvény a magyarokban félelmet, esetleg dacot válthat ki - vélekedett Duray Miklós, aki, mint mondta, öntudatos polgári magatartást választana. "Ez a törvény ellentétes az Európai Emberi Jogi Chartával, amelynek a szlovák alkotmány szerint magasabb rendű érvényessége van, mint egy egyszerű törvénynek" - hangsúlyozta.

Ha valóban bírságolnak majd a hatóságok azért, mert a magyarok a saját anyanyelvüket használják majd, azonnal a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak - fűzte hozzá.Körültekintőbb szervezés

Attól a pillanattól kezdve, hogy a szlovák vezetés eldöntötte: Sólyom László nem léphet be az országba, kényszerpályán mozgott a magyar diplomácia - mondta az InfoRádiónak Bugár Béla, a Híd-Most nevű párt elnöke. A politikus úgy véli: a magyar félnek a látogatás megszervezése előtt kellett volna másképp gondolkodnia.

Bugár Béla szerint a magyar államfő kitiltásával a szlovák kormány arról próbálta meg elterelni a figyelmet, hogy képtelen kezelni a gazdasági válságból adódó problémákat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar félnek körültekintőbben kellett volna megszerveznie Sólyom László révkomáromi látogatását.

A politikus elmondta: örül, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök jelezte, szeretne találkozni kollégájával, Robert Ficóvall, ugyanakkor attól tart, hogy a megbeszélés után "lesz egy szlovák igazság, és lesz egy magyar igazság".

Ezért lett volna érdemes felkérni az Európai Unió soros elnökét, vagy valamelyik szomszédos ország, például Ausztria vezetőjét a két fél közötti közvetítésre - fűzte hozzá.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Duray Miklós
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bugár Béla
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást