Az al-Kaida egyik koordinátorát ölték meg Dagesztánban

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 31. 12:08
Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik helyi koordinátorát, a "Doktor Mohammed" néven ismert algériai állampolgárt ölték meg az orosz biztonsági erők hétfőre virradóra Dagesztánban, a Mucalaul nevű településen - közölte hétfőn a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) dagesztáni igazgatósága.

A közlés szerint a Pakisztán felől, a hegyeken át érkezett férfi egy olyan csoporthoz tartozott, amely a csecsenföldi terrorcselekményeket készítette elő. Itt Abu-Hausz mellett dolgozott: az utóbbi jordániai állampolgár volt, szintén csecsenföldi merényletek előkészítésével foglalkozott, s tavaly végeztek vele a biztonsági erők.

"Doktor Mohammedet" az észak-kaukázusi szélsőséges bandák vezetői 2007 végén küldték Dagesztánba azzal a feladattal, hogy ellenőrzése alá vonja az ottani szélsőséges csoportokat, szervezze meg a külföldi anyagi támogatás beérkezését és a megfelelő csatornákat ahhoz, hogy Grúziából és Azerbajdzsánból további szélsőségesek érkezhessenek a térségbe.

2008-ban és 2009-ben az algériai férfi a magát Dagesztán emírjének nevező, tavaly megsemmisített azerbajdzsáni Ilgar Mallancsijevvel együtt több mint 30 terroristát juttatott Dagesztánba, majd onnan tovább Csecsen- és Ingusföldre. Tavaly augusztusban illegálisan Azerbajdzsánban járt, ahol a helyi földalatti terrorista mozgalom tagjaival Azerbajdzsánban és Dagesztánban elkövetendő terrorakciókat készített elő.

Az éjszakai akció során két szélsőségest öltek meg, a másik azonosítása hétfőn délben még tartott. A házban, ahol bujkáltak, két automata fegyvert, pisztolyt, lőszert és kommunikációs berendezéseket találtak.