A nagykövet szerint a nyelvtörvény összhangban van a nemzetközi normákkal

Infostart
2009. augusztus 31. 12:46
Nem büntethetők magánszemélyek a szlovák államnyelvtörvény alapján - jelentette ki Szlovákia budapesti nagykövete. Peter Weiss a kedden hatályba lépő jogszabály kapcsán azt mondta, hogy az minden nemzetközi követelménynek megfelel, konfliktus csak a téves értelmezésekből fakad.

Szlovákia budapesti nagykövete szerint a kedden hatályba lépő szlovák államnyelvtörvénynek nem az a célja, hogy korlátozza a magyar nyelvhasználatot, hanem, hogy ne kerüljön hátrányba az a szlovák állampolgár, aki kisebbségi nyelvterületen él, de nem beszéli a kisebbségi nyelvet. Peter Weiss azt mondta, a törvény nem sért nemzetközi jogszabályt.

"Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosa, Knut Vollabaek, akitől Magyarország kérte a véleményezést, megállapította, hogy a törvény által követett cél legális, összhangban van a nemzetközi normákkal, és kompatibilis Szlovákia nemzetközi kötelezettségeivel" - hangsúlyozta a nagykövet.

Peter Weiss szerint a jogszabály csak a különböző téves politikusi és szakértői értelmezések miatt okoz konfliktust. A nagykövet azt mondta, a magyaron kívül az összes szlovákiai kisebbség úgy véli, hogy a szlovák államnyelvtörvény semmiben sem akadályozza identitásuk fejlődését.

Peter Weiss hozzátette, olyan kisebbségeknek is ez a véleményük, amelyeknek lehetne félnivalójuk, mert jóval alacsonyabb létszámúak, mint a magyar. A szlovák kormány a következő ülésén megvitatja az első napok tapasztalatait, és utána kidolgoz egy úgynevezett módszertani utasítást. Ez a dokumentum tartalmaz majd minden részletkérdést, például azt, hogy pontosan miért lehet büntetni, és mekkora büntetés adható.

"Az egyén, az állampolgár a törvény értelmében nem büntethető, ezt szeretném hangsúlyozni. Sok helyen olvastam, hogy olyan félelmek vannak, hogy megbüntethetnek valakit, mert magyarul beszél. Természetes személyeknek nem kell büntetést fizetniük. 5000 eurós büntetést például akkor szabhat ki Szlovákia, ha egy reklámban masszívan megsértik a törvényt. Ez esetben a kulturális minisztérium felhívja a közigazgatási, állami szerv vagy önkormányzat figyelmét a törvénysértésre" - fogalmazott.

Peter Weiss azt mondta, a törvényben szabályozott szankciók megelőző jellegűek. Nem céljuk a büntetés, ráadásul - mint mondta -, mindenki, aki megsérti a törvényt, lehetőséget kap tette kijavítására. Hogy ez alatt mit értett, azt nem mondta el, még kérdésre sem.

A nagykövet, cáfolva a törvény magyarellenes indíttatását, hosszasan sorolta a szlovákiai magyarokat érintő pozitív intézkedéseket. A nagykövet cáfolta, hogy az orvos-beteg találkozások során is csak szlovák nyelvet lehet használni.

Az InfoRádió kérdésére, a cseh kisebbség és nyelv végül miért került ki a törvény hatálya alól, Peter Weiss azt mondta, a cseh nyelv olyan, mintha a szlovák nyelvjárása lenne, ezért szükségtelen tőle óvni a szlovákot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy Tamás összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást