Rekordszinten a munkanélküliség Japánban

Infostart
2009. augusztus 28. 12:57
Japánban 54 év után először fordulhat elő, hogy az ellenzék átveheti az ország irányítását. A hétvégén tartják a választásokat, de bárki is nyer a világ második legnagyobb gazdaságával rendelkező országban, a globális recesszió súlyos következményeivel kell szembenéznie.

Annak ellenére, hogy Japánban ismét beindult a gazdasági növekedés, a munkanélküliség rekordot döntött júliusban, amikor elérte a közel hat százalékot. Mostanra pedig kezd elfogyni az a pénz is, amivel a kormány stimulálni próbálta a gazdaságot.

A gazdasági válság és egyes túlzottan neoliberálisnak tartott lépések is hozzájárultak ahhoz, hogy a több mint ötven éve, koalícióban vagy egyedül kormányzó, konzervatív Liberális Demokrata Párt elveszítheti a választást. Az LDP például privatizálta a nemzeti intézményként számon tartott postát, amelyet az egyre jobban öregedő ország sok nyugdíjasa takarékpénztárként használt.

Az ellenzéki Demokrata Párt eddig csak a parlament felsőházát ellenőrizte, ahol le tudta fékezni a törvények elfogadását. Az ellenzék azzal kampányol, hogy a pazarlás visszafogására és a bürokrácia megfékezésére összpontosít majd. Ugyanakkor lazítani akar az Egyesült Államokkal fenntartott szövetségen is, és függetlenebb külpolitikát akar folytatni. Demokratapárti vezetők még attól sem riadtak vissza, hogy a nyilvánosság előtt bírálják az amerikai modellt.

Mint a Reuters megjegyzi, a befektetők örülnének, ha a demokraták győzelemével feloldódna a patthelyzet. Elemzők azonban megjegyzik: az ígéret, hogy még négy évig öt százalékon tartanák az áfát, hatalmas terheket róna a már így is jelentős tartozást felhalmozott államkasszára.

A demokratákkal szemben Aszo Taro miniszterelnök LDP-je továbbra is a cégeknek adott kedvezményekkel akarja stimulálni a gazdaságot, ám a vállalati szektor talpra állása még nem érezteti hatását a hétköznapokban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást