Az izraeli kormányfő Berlinben tárgyal

Infostart
2009. augusztus 27. 06:40
Az izraeli kormányfő ma Berlinben tanácskozik a kancellárral, majd felkeresi azt a helyet, ahol a világháború idején a nácik elhatározták a zsidóság kiirtását. Netanjahu európai körúton van és tegnap érkezett Londonból Berlinbe - jelenti németországi tudósítónk, Vincze András.

Benjamin Netanjahu körútjának célja a közel-keleti békefolyamat lendületbe hozatala. Erről tanácskozott Londonban a brit kormányfővel, valamint az amerikai elnök külön mebízottjával is. Tegnap - Berlinbe érkezve - felkereste Horst Köhler államfőt, de érdemi tárgyalásait csak ma kezdi meg
Angela Merkel kancellárral.

Diplomáciai források szerint a brit miniszterelnökhöz hasonlóan, a kancellár is fontos előfeltételnek tartja az izraeli település-politika megváltoztatását a tartós béke megteremtése felé vezető úton.

Ennek ellenére a német kormány sem szeretné, ha zátonyra futnának az igencsak kényszer szakaszba jutott béke-erőfeszítések és bár a nemzetközi jog megsértésének tekinti az új települések ügyét, továbbra is Izrael igaz barátjának tartja magát.

Erre utal az is, hogy a berlini kormány ismételten közvetített a közel-keleti fogolycserékben. Egy német diplomata a térségben tartózkodik, hogy a színfalak mögött folytatott eszmecsérék útján előmozdíthassa a három év óta a Hamasz fogságában lévő izraeli katona, Gilad Salit
szabadulását.

Netanjahu berlini tárgyalásain fontos téma az iráni kérdés is. Izrael a teheráni atomkísérleti programot súlyos fenyegetésnek tartja. A kormányfő azt reméli, hogy összehangolt nemzetközi összefogással rá lehet bírni Iránt nukleáris ambíciói megfékezésére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást