A horvát gazdák vélhetően csak boszniai és szerbiai határátkelőket zárnak le

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 27. 11:18
A horvátországi gazdák déltől traktoraikkal lezárnak néhány határátkelőt, de képviselőik szavaiból ítélve a magyarországi határátkelőkre nem küldenek munkagépeket.

A HINA horvát hírügynökség azt írta csütörtökön, hogy az a három agrárszervezet, amely nem írta alá szerdán a megállapodást Petar Cobankovic agrárminiszterrel, 11:55 perctől lezárja a határátkelőket.

A hírügynökség megszólaltatta a megállapodást megtagadó három agrárszervezet vezetőit, akik az mondták, hogy bizonyosan "egyes határátkelők felé küldik traktoraikat". Az általuk felsorolt határátkelők között kizárólag szerbiaiak és boszniaiak - Zupanja, Gradiska, Bajakovo, Tovarnik és Slavonski Brod - szerepelnek, magyar határátkelők lezárásáról nem tettek említést az agrárszervezetek vezetői.

Tomislav Pokrovac, egy vukovári gazdavezető azzal indokolta a tiltakozást, hogy a szerdán tető alá hozott megállapodás nem nyújt garanciát a tavalyi állami szubvenciók teljes összegének kifizetésére a gabonatermelőknek, nem határozza meg az idei termés egységes árát. Pokrovac szerint azt is kifogásolják, hogy túl alacsonyak az idei búzahozamra megajánlott támogatások.