Meggyőződéses liberális volt Edward Kennedy

Infostart
2009. augusztus 26. 13:58
Edward Kennedy szenátor személyében az amerikai politika egyik leghatékonyabb és leglegendásabb alakja távozott. A szenátor, aki maga is lehetett volna elnök, testvére volt a meggyilkolt Kennedy elnöknek, és a miniszteri rangig jutott Bobby Kennedynek. Bár gazdag családból származott, megrögzött baloldali, azaz az amerikai politikai nyelvben liberális volt.

A 77 éves korában agytumor következtében elhunyt Edward Kennedy szenátor annak a politikai dinasztiának volt a tagja, amely az idealizmust, az eleganciát és a tragédiát egyaránt megtestesítette - emlékezett meg róla a New York Times.

Teddy 46 évig szolgált a Szenátusban, ahol haláláig vezette az oktatási, egészségügyi, munkaügyi és nyugdíj bizottságot. Az egészségügyi reformot - amely Barack Obama alatt újra prioritássá vált - "élete ügyének" tartotta, április óta azonban nem tudott részt venni a Szenátus munkájában. Ennek ellenére nyár közepén az általa vezetett bizottság elfogadta a reform egyes elemeit.

A hatalmas érzelmeket korbácsoló társadalmi vitában a republikánusok egy része vele példálózott, és megtévesztő módon azt mondta: ha megjelenne az állami egészségügy Amerikában, akkor Kennedyt éppúgy nem látnák el, mint Nagy-Britanniában.

Edward Kennedy két másik világhírű testvérével szemben természetes halállal halt meg. John F. Kennedy elnököt és Robert Kennedy igazságügyi miniszter is merénylők lőtték agyon. Bátyjuk, Joseph pedig egy 2. világháborús bombázó bevetésben vesztette életét.

Lehetett volna elnök

Ted maga is lehetett volna elnök, ha nem botlik meg: 1969-ben az otthonához közel egy hídról a folyóba esett az autója, és utasa, egy fiatal nő életét vesztette. Kennedy elhagyta a baleset helyszínét és csak másnap jelentette az ügyet. Ez az elnökjelöltségbe került neki.

A meggyőzésesen liberális Kennedy több egészségügyi, polgárjogi, oktatási és munkaügyi törvényen hagyta kézjegyét. Annak ellenére, hogy jólétbe született, harcosan kiállt a szegények mellett. Sikerének egyik titka azonban az volt, hogy mindig tudott magának szövetségeseket találni a másik oldalon, és javaslatait republikánusok is támogatták.

Egyik legjobb barátja egy republikánus szenátor volt, és együtt dolgozott John McCain volt konzervatív elnökjelölttel is a bevándorlási törvényen.

2002-ben az iraki háború ellen szavazott, és ezt később "legjobb szenátusi szavazatának" nevezte. A nemzetközi porondon is befolyásos volt: a dél-afrikai apartheidrendszer ellen kampányolt, sikerült fegyverembargót bevezettetnie Pinochet Chiléje ellen és ellenezte a vietnami háborút. Az amerikai politikai aréna mindkét oldalán igazi államférfiként tekintettek rá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást