Büntetik a bankot, ha túl sok jutalmat ad a brókereknek

Infostart
2009. augusztus 26. 20:00
Semmilyen állami megbízást nem kap a jövőben az a bank, amely prémiumügyben nem teljesíti a kormány elvárásait - jelentette be szerdán Nicolas Sarkozy, azt követően, hogy találkozott a legnagyobb francia pénzintézetek vezetőivel. Utóbbiak azonnal jelezték: olyan bónusz-malusz rendszert vezetnek be, amely ezentúl bünteti a jelentős veszteséget produkáló brókereket.

A brókerek jutalmazásának az ügye augusztus elején került ismét a közvélemény érdeklődésének középpontjába, amikor kiderült, hogy a legnagyobb bankcsoportok komoly összegeket különítettek el e célra. Franciaország legnagyobb bankja, a BNP-Paribas például 2010-ben egymilliárd eurót készült kiosztani kereskedői között az idei eredmények után.

A francia államfő az ügy kapcsán azt mondta: elképesztő, hogy még nincs vége a gazdasági válságnak, de a pénzügyi szektor régi reflexei máris visszatérőben vannak.

A szerdai tanácskozáson Nicolas Sarkozy az eddigiekhez képest lényegesen nagyobb átláthatóságot és szigorúbb ellenőrzést kért a bankoktól a tőkepiaci kereskedők jutalmazása ügyében, és azt is elvárja, hogy a szóban forgó prémiumok legalább egyharmadát részvények formájában, a fennmaradó részt pedig részletekben fizessék ki.

Az államfői "dörgedelem" azonnal megtette hatását: a BNP-Paribas elnöke máris jelezte, hogy az eredeti egymilliárdról 500 millió euróra csökkentik a brókerek tervezett jutalomalapját, a Francia Bankszövetség pedig közleményben tudatta: további lépéseket tesz annak érdekében, hogy a banki fizetések átláthatóbbá és etikusabbá váljanak, és e téren példát akarnak mutatni az egész világnak.

A szakszervezetek betiltanák

Ez utóbbi vállalás egyébként teljesen egybevág Nicolas Sarkozy kívánságával, aki szerdán azt mondta: a világ húsz vezető gazdaságát tömörítő csoport, a G20-ak szeptemberi pittsburghi találkozója előtt "példamutató magatartást" vár a bankároktól, mert szerinte csak így kérheti hitelesen a többi állam- és kormányfőtől, hogy tegyék nemzetközileg kötelezővé a francia intézkedéseket.

A francia bankok vezetői ugyanis nem titkolják: a prémiumok csökkenése legjobb kereskedőik elvándorlását eredményezheti, és emiatt rövid távon versenyhátrányba kerülhetnek más országok pénzintézeteivel szemben. Nicolas Sarkozy jelezte, hogy maga is érzékeli ezt a veszélyt, és hangsúlyozta: Pittsburgh-ben mindent megtesz a kérdés nemzetközi szintű szabályozásáért, és ez ügyben máris konzultált Angela Merkel német kancellárral.

Az ügy kapcsán a francia szakszervezetek is megszólaltak, és a túl magas kereskedői jutalmak megadóztatását, sőt teljes betiltását követelik. Egyben hangsúlyozzák: a jelenség világosan jelzi, hogy a pénzügyi szektor a spekuláció világába tévedt, és úgy vélik, vissza kell téríteni eredeti hivatásához, a gazdaság hitelezéséhez.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást