Újabb reformista vezetőket állítottak bíróság elé Iránban

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 25. 10:16
Iránban újabb reformista vezetőket állítottak a teheráni forradalmi bíróság elé kedden - jelentette az állami média.

Ez a negyedik csoportos bírósági eljárás olyan személyek ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a zavargásokat szították a júniusi - az ellenzék által vitatott eredményű - elnökválasztás után.

A helyi hírügynökségek jelentése szerint a kedden bíróság elé állítottak között van Mohammed Hatami, a reformer szellemiségű volt iráni elnök körének, illetve egykori kormányának több tagja is, köztük Mosztafa Tadzsadeh volt belügyminiszter-helyettes, Mohszen Aminzadeh volt külügyminiszter-helyettes, Mohszen Szafaje Farahani volt gazdasági miniszterhelyettes és Abdollah Ramezanzadeh volt kormányszóvivő. Ugyancsak a vádlottak között van Kian Tajbakhsh iráni-amerikai tudós és több reformista újságíró.

Augusztus 1-je óta mintegy 140 embert állítottak a forradalmi bíróság elé a Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztását vitató tüntetések miatt. A reformszellemű politikusokon kívül egy francia egyetemista és a brit, illetve a francia nagykövetség egy-egy iráni alkalmazottja ellen is eljárás indult. A tömeges perekben még nem születtek ítéletek.

A tüntetésekben a hatóságok szerint harminc, az ellenzék szerint 69 ember vesztette életét. Hivatalos adatok szerint a hatóságok legkevesebb négyezer embert vettek őrizetbe, közülük 300-an még mindig rács mögött vannak.