Kétszáz ember bíróság elé állítanak Hszincsiangban

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 24. 06:48
Az állami felügyelet alatt álló The China Daily című pekingi napilap hétfői számában arról számolt be, hogy 200 embert állítanak bíróság elé azzal a váddal, hogy ők szították az északnyugat-kínai a Hszincsiang autonóm területen a múlt hónapban kitört zavargásokat.

Az erőszakos cselekmények július 5-én törtek ki Urumcsiban, a terület közigazgatási székhelyén, amikor ujgurok rátámadtak az ország lakosságának többségét alkotó, de a térségben kisebbségben lévő hanokra (kínaiakra). Az összecsapásoknak hivatalos adatok szerint 197 - főként han - halottja volt. Az erőszak napokon át folytatódott, a hanok az utcákra vonultak, hogy bosszút álljanak a török nyelvű, muzulmán ujgurokon. Az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb kínai zavargásaiban további 1700 ember megsebesült.

A lap már korábban beszámolt arról, hogy a hatóságoknak rengeteg tárgyi bizonyíték áll a rendelkezésére, amelyek alapján a felbujtókat el lehet ítélni. A per várhatóan még a héten megkezdődik Urumcsiban. A városban azóta az élet visszatért a normális kerékvágásba, de a helyi hatóságok újabb zavargások kirobbanásától tartanak.