Két elnökjelölt is győztesnek tekinti magát Afganisztánban

Infostart
2009. augusztus 24. 18:41
Széles körben elkövetett csalásokról beszél Hamid Karzai afgán elnök legesélyesebb ellenfele a múlt heti választások után. Abdullah Abdullah volt külügyminiszter közölte: száznál több eset miatt nyújtott be panaszt. A hivatalos eredményekre még várni kell, de Abdullah és Karzai is győztesnek kiáltotta ki magát. A nyugati koalíció értékelésében azt emelte ki, hogy a táliboknak nem sikerült megakadályozniuk a voksot.

Az Európai Unió megfigyelői szerint szabad, de nem teljes körű elnökválasztásokat tartottak Afganisztánban - talán azért is, mert felfogták, hogy nem lehet nyugati mércével mérni a törzsi szövetségek által tagolt országot. Az egyik legnagyobb esélyes, Abdullah Abdullah azonban tartózkodott a diplomatikus megjegyzésektől és azt mondta: sorozatos választási csalások történtek.

Abdullah volt az egyetlen jelölt, akinek esélye volt arra, hogy második választási fordulóra kényszerítse Karzai elnököt. Az egykori külügyminiszter most azt mondta: ijesztő híreket kapott, kétségtelen, hogy több ezer esetben hajtottak végre csalást. Õ és stábja száznál több esetben emelt panaszt.

A választások tisztaságát felügyelő afgán hivatal elismerte, hogy több panaszt is kivizsgál, de azt mondta, nincs jele, hogy azok döntően befolyásolnák a végeredményt. A panaszok a szavazók megfélemlítéséről, erőszakos cselekményekről, az urnák tartalmának manipulálásáról és a voksolók befolyásolásáról szóltak. Abdullah hozzátette két tartományban jelentősen eltúlozták a megjelent választók számát és "megtömték a szavazóládákat".

Az első részeredményeket keddre várják, és a Független Választási Bizottság ismét figyelmeztette a jelölteket: ne tegyenek elhamarkodott nyilatkozatokat.

A voksolás előtt végzett felmérések szerint Hamid Karzai elnöknek volt a legnagyobb esélye az újraválasztásra, de azt jósolták: nem lesz meg a többsége ahhoz, hogy elkerülje a második választási fordulót.

Múlt csütörtökön több millió afgán ment el szavazni, szembeszegülve a tálibok fenyegetésével.

Richard Holbrooke, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja emlékeztette a feleket: azt ígérték, hogy tiszteletben tartják az eredményt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást