A miniszter a szuperexpressz híve

Infostart
2009. augusztus 24. 18:21
Nagy-Britanniában is mérlegelik, hogy helyezzék-e előtérbe a vasutat a közúti közlekedéssel szemben. A közlekedési miniszter a szupergyors vonatokban látja a jövőt.

1963-ban az addig világcégeket irányító Richard Beechinget bízta meg a brit kormány a rendkívül kiterjedt és veszteséges vasúthálózat nélkülözhetőnek ítélt szárnyvonalainak megszüntetésével. Neve fogalommá vált a szigetországban, s bár üzleti kíméletlensége népszerűtlenné tette Beechinget, a kormány eredményes munkájáért felterjesztette a lordi rangra. Követett el persze hibákat is, és végül egyes vonalakon vissza kellett állítani az általa megszüntetett forgalmat.

A brit gazdaság legújabb keletű nehézségei miatt bizonyos tervezett fejlesztéseket most elnapoltak és csökkentették a privatizált vasútvállalatok szubvenciálását. (Ugyanis Nagy-Britanniában immár 30 különböző vasútműködtető vállalkozás van.) De a pénzhiány ellenére mindenképpen ki akarják építeni az óránként közel 400 kilométeres sebességgel robogó szupergyorsvonatok vonalait.

Mit mutatnak az adatok? A britek 92 százaléka jelenleg gépkocsival vagy távolsági autóbusszal utazik, egy százalékuk a belföldi légijáratokon, 7 százalékuk vasúton.

A brit környezetvédők panaszolják, hogy mind az új repülőterek, mind pedig a mindkét irányban háromsávos (egyelőre ingyen használható) autópályák és autóutak túl sok területet fednek be betonnal, aszfalttal. Õk tehát vasútpártiak, már csak a légszennyeződés növekedésének megakadályozása miatt is.

A brit közlekedési miniszter a belső légijáratok ellenfele, ezek használata helyett szeretné, ha utasok és teherszállítók egyaránt a vasutat használnák. Szupergyors expresszjáratok műszaki feltételeinek a biztosítására irányoz elő milliárdos összegeket. De éppen a költségek miatt vannak ellenzői is a tervezetének.

A minisztérium a közvélemény megnyerésére kampányt indított, hangsúlyozva, hogy a vasút, a repülőgéppel ellentétben, kevésbé szennyezi a légkört, emellett pedig a települések központjába viszi utasait, és a különféle szolgáltatásokat nyújtó expresszvonaton kényelmesebb az utazás, mint gépkocsin.

Probléma azonban, hogy a brit vasutak viteldíja máris igen drága, és pályatestjavítás miatt túl sűrűn jelentenek be menetrend-változásokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást