"Rejtély, miért nem tudja ellenőrizni a szélsőségeseket Szlovákia"

InfoRádió / MTI
2009. augusztus 21. 11:10
A Sme című liberális pozsonyi lap szerint rejtély, hogy Sólyom László pénteki révkomáromi látogatásával kapcsolatban a szlovák kormány miért hangoztatja azt, hogy most nem tudja ellenőrizni a szlovák szélsőségeseket, holott korábban ilyen címen élesen bírálta Magyarországot, és azt állította: Szlovákiában ez nem fordulhat elő.

Ha egy ügy fejleményei rossz irányba fordulnak, a felelős politikusok azon vannak, hogy a helyzet már ne rosszabbodjon. A szlovák politikusok azonban ennek az ellenkezőjét teszik. Ha a szélsőségesen gondolkodó csoportok esetleg nem vették volna észre, hogy Szlovákiába látogat a magyar államfő, akkor felhívták a figyelmüket erre, és "használati utasítást adnak nekik, hogy értelmezzék a látogatást". Elsősorban, mint Szlovákia ellenes tudatos provokációt, mint kísérletet a magyar államiság megünneplésére Szlovákiában, mint alkalmatlan és nem szívesen látott látogatást - írja Marián Lesko, a lap kommentátora pénteken.

Ezek olyan nyilatkozatok - véli a szerző - amelyek nagyon ösztönzően hathatnak bizonyos csoportokra. Emlékeztet: A szlovák kormányfő a szerdai magyar nagykövetségi fogadás után újságíróknak azt mondta, hogy a szlovák fél nem tudja és nem is fogja megakadályozni azt, hogy Sólyom László Szlovákiába jöjjön. Ugyanakkor azt sem tudja megakadályozni, hogy a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) szélsőségesei, vagy más pártok hívei Révkomáromba menjenek tüntetni.

"Az az információ, hogy >>mi nem tudjuk megállítani a Szlovák Testvériség szélsőségeseit>itt nincsenek utcákon masírozó gárdák, nem égetünk zászlókat, s nem járunk fasiszta egyenruhában
"Májusban a szlovák és a magyar diplomácia vezetői megegyeztek abban az elvben, hogy >>minden ország saját területén felelős a szélsőséges jelenségek ellenőrzéséért